Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wszystko przez Majów. W Dniu Czekolady trzeba jej spróbować i poznać tajniki

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2017, 14:54
Wszystko przez Majów. W Dniu Czekolady trzeba jej spróbować i poznać tajniki
fot. ZPC Bałtyk

Czekolada. Wszystko zaczęło się od Majów i wypraw Krzysztofa Kolumba, a skończyło na tym, że 12 kwietnia obchodzony jest światowy Dzień Czekolady.  Z tej okazji w Gdańsku, w Fabryce Czekolady „Bałtyk” czekolada leje się strumieniami. Pracownicy firmy uruchomili fontannę czekolady i częstowali nią wszystkich, którzy tego dnia odwiedzają gdańską fabrykę czekolady.

Dzień czekolady to święto, które uwielbiają wszyscy sympatycy czekoladowych tabliczek, pralinek czy bombonierek. W Gdańsku, w Fabryce Czekolady „Bałtyk” dla podkreślenia tradycji produkcji czekolady na Pomorzu zorganizowano degustację czekolady płynącej prosto z fontanny. Była to też okazja, aby opowiedzieć o historii czekolady i jako to się stało, że dzisiaj jest ona „królową słodyczy”.

A wszystko zaczęło się od Majów, którzy wieki temu wykorzystywali nasiona kakaowca do wytwarzania „czekoladowego” napoju. Później, dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i odkryciu Ameryki nasiona tej rośliny przywędrowały do Europy dając początek rozwojowi produkcji czekolady na starym kontynencie.

Szybko zyskała ona popularność, którą cieszy się do dzisiaj. Doceniane są nie tylko jej walory smakowe, ale także pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, m.in. wzmaga koncentrację, przeciwdziała depresji czy opóźnia starzenie. Podnosi poziom endorfin, hormonów szczęścia, czym sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.

Jak powstaje czekolada?

Pierwszym etapem jest zbiór owoców kakaowca, z których wydobywa się ziarna kakaowe. Kolejno ziarna poddaje się fermentacji, jeden z sposobów polega na ich układaniu na liściach bananowca na wolnym powietrzu. W ten sposób ziarna  w naturalny sposób fermentują i ulegają podsuszeniu.

Następnie najlepsze ziarna są prażone, proces ten ma bardzo istotny wpływ na smak czekolady, prowadzi do zmniejszenia jej goryczy i cierpkości. Z uprażonego i pozbawionego łuski ziarna kakaowego otrzymuje się miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. Czekolada wytwarzana jest z miazgi i tłuszczu kakaowego oraz innych dodatków takich jak: cukier, mleko w proszku, lecytyna sojowa.

Wszystkie składniki należy ze sobą starannie wymieszać (proces ten nazywamy zarabianiem), po ich połączeniu się ze sobą masa poddawana jest rozdrabnianiu (walcowaniu). Po tym procesie wszystkie cząstki zostają rozdrobnione i wygładzone, dzięki czemu czekolada ma gładką konsystencję i rozpływa się na języku. Tak powstałą masę poddaje się procesowi konszowania, który wydobywa z niej pożądany czekoladowy smak. Przed wylaniem czekolady do form musimy poddać ją temperowaniu, co spowoduje, że czekolada będzie błyszcząca i bez trudu wydobędziemy ją z form.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 226) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH