Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zagrożona produkcja lodów waniliowych?

  • Autor: rp.pl
  • Data: 24-08-2017, 14:11
Zagrożona produkcja lodów waniliowych?
fot. Shutterstock

Rosną ceny wanilii. Wszystko przez cyklon Enawo, który uderzył w Madagaskar, największego producenta lasek wanilii na świecie. Według analityków „Financial Times" poważnie zagrożona jest produkcja słodyczy, m.in. rzemieślniczych lodów waniliowych – czytamy na rp.pl.

Naturalna wanilia jest składnikiem m.in. lodów, czekolady, napojów alkoholowych, jogurtów oraz wielu innych produktów spożywczych, a także kosmetycznych. Jej cena gwałtownie rośnie po ataku cyklonu Enawo w marcu tego roku i zniszczeniu plantacji wanilii na wyspie. Za kilogram trzeba już zapłacić ponad 600 dolarów.

Madagaskar był dotychczas największym światowym producentem wanilii odmiany Bourbon, zajmując 80 proc. rynku. Przyprawę hoduje się też m.in. w Meksyku, Chinach i Indonezji oraz na wyspach Reunion i Tahiti oraz Mauritius. Światowy popyt na wanilię to około 1800 ton rocznie.

W ostatnich trzech latach ceny wanilii bardzo poszły w górę. W 2014 r. płacono 150 dolarów za kilogram. Jednak rosnący popyt szybko windował ceny przy jednoczesnym stałym poziomie produkcji. Założenie nowej plantacji to kwestia kilku lat - pierwsze zbiory są możliwe najwcześniej po 4 latach od zasadzenia rośliny. Katastrofalny cyklon zniszczył stare, już istniejące jeszcze bardziej podnosząc ceny do około 600 750 dolarów za kilogram.

Wysokie ceny najbardziej uderzają w małych producentów. Rzemieślnicze zakłady mocno ograniczają użycie wanilii. Wiele firm produkujących rzemieślnicze lody wycofuje m.in. z menu smak waniliowy.

Więcej na rp.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog_lodowy 12-09-2017, 15:40:
producenci lodów mogą zamiast aromatu/ekstraktu wanili dać właśnie waniline i lody jeśli chodzi o smak faktycznie sa wanniLIOWE ale w składzie waniLINA
  • ave ja 28-08-2017, 15:22:
Lody waniliowe mają w składzie wanilię, a wanilina jest jednym ze składników naturalnej wanilii, to jej zawdzięczamy charakterystyczny aromat. Wanilinowy to może być co najwyzej cukier - zwykły cukier z dodatkiem waniliny co sprawia, że dodany dociasta daje waniliowy aromat. Ot cała filozofia.
  • olek z fabryki rollex 25-08-2017, 09:54:
Ok kiedy to lody sa waniliowe, sa raczej wanilinowe

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH