Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zatrucie wyrobami cukierniczymi w Radomiu

  • Autor: PAP
  • Data: 12-12-2017, 19:07
Zatrucie wyrobami cukierniczymi w Radomiu
fot. Pixabay

14 osób trafiło do szpitala, a 70 ma objawy zatrucia pokarmowego po zjedzeniu wyrobów cukierniczych wyprodukowanych przez jedną z piekarni w Radomiu. Towar wycofano ze sprzedaży, dalsza produkcja została wstrzymana, a sklepy zamknięte w celu przeprowadzenia dezynfekcji.

Jak powiedziała PAP we wtorek rzeczniczka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu Małgorzata Gregorczyk, w szpitalach w Radomiu, Kozienicach i Opocznie hospitalizowanych jest 14 osób: 8 dorosłych i 6 dzieci. Pierwsi pacjenci z objawami zatrucia zgłosili się do szpitali w połowie zeszłego tygodniach. Wszystkie te osoby objęto nadzorem epidemiologicznym.

Według Sanepidu - narażonych na zatrucie pokarmowe może być ponad 90 osób, z czego objawy zatrucia wystąpiły u 70 osób. Są to klienci, którzy kupili wyroby cukiernicze powodujące zatrucie oraz pracownicy zakładu produkcyjnego i sklepów, w których je sprzedawano.

Na razie nie wiadomo, co było przyczyną zatrucia. Trwa postępowanie wyjaśniające. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu przeprowadzili kontrole sanitarne w zakładzie produkcyjnym oraz w jego sklepach firmowych w Radomiu, Pionkach i Warce. "W trakcie kontroli zostały pobrane do badań laboratoryjnych próbki podejrzanych gotowych wyrobów cukierniczych wraz z surowcami, próbki wody; poddano też badaniom personel zatrudniony przy produkcji i sprzedaży" - powiedziała rzeczniczka radomskiego Sanepidu.

Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu wydał decyzję o zawieszeniu działalności produkcyjnej do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań. Nakazał także wycofanie z obrotu wyrobów radomskiej piekarni do czasu zapewnienia skutecznej dezynfekcji sprzętu i pomieszczeń produkcyjnych oraz sklepowych.

W środę pracownicy Sanepidu, mają przeprowadzać kontrole pomieszczeń po zabiegach dezynfekcyjnych. "Pobrane zostaną próbki, by przekonać się, że dezynfekcja została przeprowadzona skutecznie" - dodała rzeczniczka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • KasiaLubiRadom 13-12-2017, 10:55:
No tak, właśnie tak się zastanawiałem dla czego Rustykalna mi zamknęła sklepik na przeciwko domu.. teraz wiem.
Jak się używa starych jajek do ciast to tak jest. Ale to już u nas słychać od dawna że te niby rzemieślnicy to niczym innym niż pic na montaż !
Ja sobie teraz do hipermarketa pójdę, chociaż tam wiadomo że sanepid chodzi co tydzień...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH