Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zdrowe słodycze i wypieki nie muszą być mniej smaczne

  • Autor: PAP
  • Data: 23-04-2016, 11:41
Zdrowe słodycze i wypieki nie muszą być mniej smaczne
Do produkcji słodyczy nie trzeba używać białego cukru - przekonują cukiernicy. fot. shutterstock

W diecie trudno o kompromisy, szczególnie jeśli dotyczą one słodyczy. Jednak, jak podkreślają twórcy zdrowych łakoci, nawet będąc na diecie czy dbając o linię, nie trzeba rezygnować z przyjemności, bo alternatywa dla tradycyjnych wypieków są zdrowe słodycze.

Smak rozpływającej się w ustach czekolady, ciepłe ciasto drożdżowe babci czy delikatne kruche ciasto połączone z kremem i świeżymi owocami - to zapewne pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o słodyczach. Japończyk z kolei słysząc słowo słodycz myśli o czymś znacznie bardziej stonowanym w smaku. Nic dziwnego, skoro bazą do ich wykonania jest ryż i słodka pasta z fasoli gotowana z odrobiną cukru albo miodu czy sproszkowana, zielona herbata matcha, nadająca ciasteczkom, puddingom, a nawet czekoladkom piękny pistacjowy kolor. Idąc tropem japońskiej sztuki cukierniczej okazuje się, że słodycz niejedno ma imię, a na pewno nie musi być przekleństwem tych, którzy są na diecie.

Również nad Wisłą, wraz z modą na zdrowe żywienie, a także z powodu coraz powszechniej występujących dolegliwości związanych z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi słodycze zyskały nowy, zdrowszy charakter. I tak możemy skosztować brownie przygotowywanych z daktyli, bananów albo fasoli, delektować się smakiem słodyczy bez cukru.

"Wszystkim, którzy są na diecie wpaja się, że słodycze to jest największy wróg, którego należy unikać. W związku z tym, że jest to zakazane, jest to również najbardziej pożądane. Ale, nawet jeśli zdrowo się odżywiamy, nie musimy rezygnować ze wszystkich przyjemności. Należy do nich podejść bardziej świadomie, a wtedy też trudy diety są łatwiejsze do przełknięcia" - przyznaje Piotr Skarżyński z Sugarfree, które oferuje słodycze i wypieki bez cukru.

Choć na pierwszy rzut oka słowa: zdrowe i słodycze wzajemnie się wykluczają, przy odrobinie wyobraźni, wiedzy i chęci można wyczarować łakocie, które nie odbiegają smakiem od tradycyjnych słodyczy, a i wyrzuty sumienia po nich są mniejsze. Zatem nawet będąc na diecie można mieć ciastko i zjeść ciastko, pod warunkiem, że jest zdrowe.

"Nie trzeba sięgać po biały cukier, który niestety uzależnia, a po zjedzeniu takich łakoci mamy ochotę na więcej. Białą mąkę z powodzeniem można zastąpić mąką orkiszową, żytnią, bezglutenową, płatkami owsianymi. Zapewniam, że takie wypieki w smaku nie odbiegają od tych, które znamy z rodzinnych domów. Proponujemy np. pyszny tort na bazie delikatnego biszkoptu, który powstaje bez grama mąki, na bazie jajek i kakao, albo ciasto marchewkowe z mąki migdałowej" - zapewnia Skarżyński.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH