REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zdrowe słodycze i wypieki nie muszą być mniej smaczne

  • Autor: PAP
  • Data: 23-04-2016, 11:41
Zdrowe słodycze i wypieki nie muszą być mniej smaczne
Do produkcji słodyczy nie trzeba używać białego cukru - przekonują cukiernicy. fot. shutterstock

W diecie trudno o kompromisy, szczególnie jeśli dotyczą one słodyczy. Jednak, jak podkreślają twórcy zdrowych łakoci, nawet będąc na diecie czy dbając o linię, nie trzeba rezygnować z przyjemności, bo alternatywa dla tradycyjnych wypieków są zdrowe słodycze.

REKLAMA

Smak rozpływającej się w ustach czekolady, ciepłe ciasto drożdżowe babci czy delikatne kruche ciasto połączone z kremem i świeżymi owocami - to zapewne pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o słodyczach. Japończyk z kolei słysząc słowo słodycz myśli o czymś znacznie bardziej stonowanym w smaku. Nic dziwnego, skoro bazą do ich wykonania jest ryż i słodka pasta z fasoli gotowana z odrobiną cukru albo miodu czy sproszkowana, zielona herbata matcha, nadająca ciasteczkom, puddingom, a nawet czekoladkom piękny pistacjowy kolor. Idąc tropem japońskiej sztuki cukierniczej okazuje się, że słodycz niejedno ma imię, a na pewno nie musi być przekleństwem tych, którzy są na diecie.

Również nad Wisłą, wraz z modą na zdrowe żywienie, a także z powodu coraz powszechniej występujących dolegliwości związanych z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi słodycze zyskały nowy, zdrowszy charakter. I tak możemy skosztować brownie przygotowywanych z daktyli, bananów albo fasoli, delektować się smakiem słodyczy bez cukru.

"Wszystkim, którzy są na diecie wpaja się, że słodycze to jest największy wróg, którego należy unikać. W związku z tym, że jest to zakazane, jest to również najbardziej pożądane. Ale, nawet jeśli zdrowo się odżywiamy, nie musimy rezygnować ze wszystkich przyjemności. Należy do nich podejść bardziej świadomie, a wtedy też trudy diety są łatwiejsze do przełknięcia" - przyznaje Piotr Skarżyński z Sugarfree, które oferuje słodycze i wypieki bez cukru.

Choć na pierwszy rzut oka słowa: zdrowe i słodycze wzajemnie się wykluczają, przy odrobinie wyobraźni, wiedzy i chęci można wyczarować łakocie, które nie odbiegają smakiem od tradycyjnych słodyczy, a i wyrzuty sumienia po nich są mniejsze. Zatem nawet będąc na diecie można mieć ciastko i zjeść ciastko, pod warunkiem, że jest zdrowe.

"Nie trzeba sięgać po biały cukier, który niestety uzależnia, a po zjedzeniu takich łakoci mamy ochotę na więcej. Białą mąkę z powodzeniem można zastąpić mąką orkiszową, żytnią, bezglutenową, płatkami owsianymi. Zapewniam, że takie wypieki w smaku nie odbiegają od tych, które znamy z rodzinnych domów. Proponujemy np. pyszny tort na bazie delikatnego biszkoptu, który powstaje bez grama mąki, na bazie jajek i kakao, albo ciasto marchewkowe z mąki migdałowej" - zapewnia Skarżyński.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (12 382) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH