Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZPC Bałtyk postanowił reaktywować swoją czekoladę z lat 70.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-03-2018, 09:09
ZPC Bałtyk postanowił reaktywować swoją czekoladę z lat 70.
Konrad Mickiewicz prezes ZPC Bałtyk trzyma pierwsze tabliczki MALAJSKIEJ fot. ZPC Bałtyk

Fabryka Czekolady Bałtyk powróciła do produkcji „Malajskiej” – swojej kultowej czekolady lat 70. Jej premiera odbędzie się w sobotę, 24 marca w Święto Gdańskich Słodyczy.

Czekolada „Malajska” to jedna z najbardziej kultowych czekolad „Bałtyku” ostatniego półwiecza. Jej początki sięgają przełomu lat 60. i 70.. Sekretem jej smaku było połączenie w odpowiedniej proporcji mlecznej czekolady z wiórkami kokosowymi. W późniejszych latach „Malajską” zastąpiła „Finezja”, która ostatecznie przestała być produkowana. Z okazji Święta Gdańskich Słodyczy „Bałtyk” postanowił reaktywować „Malajską” i przywrócić ją na rynek tradycyjnych polskich słodyczy.

- Wracamy do kultowych smaków, które zapisały się we wspomnieniach wielu osób. Chcieliśmy nieco starszemu pokoleniu przypomnieć smak dzieciństwa, a młodszemu pokazać w jakich smakach gustowali ich rodzice. Powrót „Malajskiej” to prezent, który dedykujemy naszym sympatykom z okazji jubileuszu 95-lecia tradycji „Bałtyku” – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”.

 Współczesna „Malajska” produkowana jest według tej samej co przed laty receptury „Bałtyku” łączącej czekoladę mleczną z wiórkami kokosowymi. Wytwarzana jest w formie tabliczki 100-gramowej w specjalnie zaprojektowanej etykiecie nawiązującej stylistyką do etykiety z początku lat 70. "Malajska" nie zawiera oleju palmowego, nie ma w niej składników genetycznie modyfikowanych GMO oraz glutenu. 

Premierę „Malajskiej” zaplanowano na sobotę, 24 marca. W tym dniu w Gdańskim Centrum Handlowym Manhattan „Bałtyk” organizuje Święto Gdańskich Słodyczy. Będzie fontanna czekolady, degustacje słodyczy oraz promocja unikatowego albumu historycznego pt. „Słodkie historie Gdańska”  przedstawiającego tradycje miasta w produkcji słodyczy od schyłku XVII wieku do dzisiaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bronek K 23-03-2018, 09:38:
Oby inni producenci poszli tym tropem

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 717) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane