Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZPC Bałtyk wprowadza nową generację słodyczy kawowych

  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 17-11-2017, 10:50
ZPC Bałtyk wprowadza nową generację słodyczy kawowych
fot. materiały prasowe

Fabryka Czekolady Bałtyk wprowadza na rynek nową generację słodyczy kawowych. Tworzą ją czekolada o smaku brandy i kawy, likworki kawowe oraz czekoladowe „ziarna kawy”.

- W tych słodyczach połączyliśmy historię z nowoczesnością. Nawiązaliśmy do bogatych tradycji Gdańska i jednocześnie stworzyliśmy zupełnie nowe smaki. Poprzez takie rozwiązania zapewniamy ciągłość tradycji oraz budujemy przyszłość naszej fabryki czekolady – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC Bałtyk. 

Nowe słodycze nawiązują do kilkusetletnich, kawowych tradycji Gdańska.

Gdańsk odegrał kluczową rolę w kawowo-czekoladowej historii kuchni polskiej. Chociaż kawa przywędrowała z południa, to właśnie Gdańsk stworzył w Polsce modę na spożywanie kawy. To tutaj na przełomie XVII i XVIII wieku powstały pierwsze kawiarnie, tzw. kafehauzy, w których oprócz kawy podawano także czekoladę. Następnie moda na kawowo-czekoladowe smaki „rozlała” się na cały kraj.

W tę historię sprzed wieków wpisuje się „Bałtyk”, który już na początku lat 70-tych, prawdopodobnie jako pierwsza firma w Polsce, rozpoczął produkcję likworków kawowych „Auto-Cafe”. Płynne nadzienie kawowe zamknięte w krystalicznej otoczce oblanej czekoladą przeznaczone było głównie dla kierowców, co podkreślał wizerunek kultowego Fiata 126p „malucha” na opakowaniu. W późniejszych latach wprowadzano kolejne kawowe smaki, wśród których najbardziej znane były czekolady kawowe oraz produkowane do dzisiaj pralinki „Fantazja Deserowa”, „Tesori Latte”, a także czekolada nadziewana „Whisky&Coffee”.

Obecnie Fabryka Czekolady Bałtyk przygotowała trzy kolejne produkty o różnych kompozycjach kawowych smaków. Jest to czekolada nadziewana „Brandy&Coffee”, likworki kawowe „Mokka” oraz czekoladowe „ziarna kawy” o nazwie „Kofito”.

Historia fabryki czekolady Bałtyk na Pomorzu sięga 1923 roku i nierozerwalnie wiąże się z Gdańskiem. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach Bałtyku w Gdańsku i we Włocławku. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH