Według szacunków Banku BNP Paribas ceny żywności na tegoroczne Święta będą o ok. 7 proc. wyższe niż rok wcześniej. Największa skala podwyżek dotyczyć będzie owoców i warzyw, mięsa oraz cukru. Ostatni raz z tak silnym wzrostem mieliśmy do czynienia w 2007 roku.
- Według danych Głównego Inspektoratu Weterynarii na dzień 26.11.2019 r. w Polsce potwierdzono 48 ognisk ASF u świń i 2017 przypadków ASF u dzików - podaje dr Magdalena Kowalewska, analityk biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.
Dobre, zdrowe, lokalne - te trzy założenia są dla nas kluczowe w doborze partnerów. Dla nas partnerstwo oznacza długoletnią współpracę, rozwój i wzajemne wspieranie się producenta i dystrybutora. Wspieranie się budowane jest na 4 filarach: rozumienie klienta, ochrona środowiska, społeczna aktywność partnerów oraz ekonomia - mówi Radosław Dac z Auchan Polska
Wartość sprzedaży detalicznej makaronu była w 2018 r. w Polsce prawie ośmiokrotnie niższa niż u europejskiego lidera, czyli Włoch, a mimo to rynek ten stale rośnie. Przez ostatnie lata rozwijał się w tempie niecałych 2% rocznie osiągając w ubiegłym roku wartość 1130 mln zł.
Uczestnikiem debaty "Future Foods: Polska Doliną Krzemową branży spożywczej" podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2019 (4 listopada 2019, godz. 9) będzie Bartosz Urbaniak, szef bankowości Food&Agro na Europę Środkową, Wschodnią i Afrykę, BNP Paribas.
Majówkowy grill może być ostatnią okazją na zakup taniego mięsa. W ostatnich tygodniach obserwowaliśmy dynamiczny wzrost cen skupu żywca wieprzowego i drobiowego. W połowie kwietnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce była o ponad 40 proc., a mięsa drobiowego o 4,2 proc. wyższa niż na koniec 2018 r. – takie wnioski wynikają z analizy ekspertów Banku BNP Paribas.
- Według szacunków Banku BNP Paribas w pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. ceny detaliczne mleka, jogurtów i serów były 0,8% wyższe niż przed rokiem, co oznacza, że przeciętnie, produkty mleczarskie potaniały względem innych produktów żywnościowych, gdyż ceny detaliczne żywności ogółem były o 1,5% wyższe niż w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r. - poinformował Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.
- Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku - informuje Łukasz Czech, analityk sektora rolno-spożywczego BNP Paribas.
- Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) opublikował relację z dziesiątego dorocznego kongresu Rosyjskiego Krajowego Związku Producentów Mleka na której Minister Rolnictwa Dimitrij Patruszew przedstawił sytuację rosyjskiego sektora mleczarskiego - mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
– Istnieje też możliwość, że Polacy jedzą żywność ekologiczną, ale o tym nie wiedzą. Nie wszyscy producenci w Polsce chcą się certyfikować, nie jest to też tak popularne jak w Niemczech, gdzie instytuty nadające certyfikaty są finansowane przez państwo i bardzo mocno respektowane – wskazuje w rozmowie z Newserią Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę w BGŻ BNP Paribas.
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w 2018 r. łączna wartość wyeksportowanych z Polski produktów mleczarskich ponownie przekroczyła 2 mld EUR, była o 2,0% wyższa niż przed rokiem. Natomiast wartość sprowadzonych do Polski produktów mleczarskich była o 1,4% niższa, wniosła 0,89 mld EUR. W konsekwencji dodatnie saldo w handlu tymi produktami poprawiło się o 4,8% do 1,19 mld EUR - potwierdza Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
- W ubiegłym roku eksport pszenicy z Polski był istotnie niższy niż rok wcześniej i wyniósł 1,8 mln t. Większość sprzedaży trafiła do Arabii Saudyjskiej oraz Niemiec - komentuje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro, BGŻ BNP Paribas.
- W 2018 r. znacznie wzrósł import wieprzowiny i żywych zwierząt zza granicy. Według danych Ministerstwa Finansów import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 763 tys. t, czyli o 6,5% wyższym niż rok wcześniej, zaś eksport wieprzowiny z Polski wzrósł o 4,4% do 505 tys. t. W wyniku tych zmian deficyt w handlu wieprzowiną zwiększył się o 10,8% do 258 tys. t - mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
Rośnie spożycie pizzy. Aż 96 proc. Polaków deklaruje, że konsumuje pizzę, z czego 70 proc. spożywa ją w domu (według badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster). Głównie jest to pizza zamawiana w restauracji, z dowozem do miejsca zamieszkania. Zaledwie 10 proc. Polaków wybiera pizzę ze sklepu, natomiast blisko 20 proc. z nich przygotowuje ją samodzielnie.
Rada Eksportu Produktów Mleczarskich w Stanach Zjednoczonych (USDEC, Mark O'Keefe) przygotowała zestawienie najważniejszych przedsięwzięć rozwojowych największych mleczarni na świecie. Z opracowania wybraliśmy te, z II p. 2018 r., które dotyczyły firm europejskich - mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Przełom 2018 i 2019 r. przebiega na rynku jaj dużo spokojniej niż rok wcześniej. Ceny są relatywnie stabilne, a handel międzynarodowy cechuje się większym spokojem. Niemniej, ceny są dużo niższe niż w okresie zeszłorocznych szczytów – według danych Eurostatu średnia cena jaj w Unii Europejskiej była pod koniec grudnia o 31,1% niższa niż rok wcześniej. - mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
Na świecie marnuje się 30 proc. produkowanej żywności. To równowartość żywności wyprodukowanej na terenach Chin, Mongolii i Kazachstanu - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BGŻ BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.
Rada Eksportu Produktów Mleczarskich w Stanach Zjednoczonych (USDEC) przygotowała zestawienie najważniejszych działań rozwojowych największych mleczarni na świecie. Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas, wybrał najważniejsze działania, które dotyczyły firm europejskich.
Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena za kilogram żywca wieprzowego wyniosła w drugim tygodniu stycznia 4,08 zł, czyli o 6,9 proc. mniej niż rok wcześniej - informuje Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
- Polscy producenci żywności cały czas nie dostrzegają przemian w Polsce i nie kierują na rynek wewnętrzny oferty jakościowej na poziomie potrzeb zachodnich sąsiadów - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BGŻ BNP Paribas na Europę Śr.-Wsch. i Afrykę.
W upływającym roku do najważniejszych zjawisk w unijnej branży mleczarskiej należały rosnąca konkurencja na rynkach zagranicznych ze strony pozostałych największych eksporterów produktów mleczarskich i występująca w okresie letnim susza – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. Analiz Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
Początek 2019 r. nie przyniósł dużych zmian na rynku zbóż. Jak podaje Sparks Polska, w pierwszym tygodniu stycznia cena pszenicy konsumpcyjnej o zawartości białka 12,5% kształtowała się na poziomie 820-870 zł/t, czyli zbliżonym do notowanego dwa miesiące temu – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro, BGŻ BNP Paribas.
Po trzech latach relatywnie niskich cen skupu zbóż, w 2018 r., szczególnie w jego drugiej połowie, ziarno zaczęło drożeć. Przeciętna cena najważniejszych gatunków zbóż w Polsce była od 5 do 13% wyższa niż w 2017 r. - mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro, BGŻ BNP Paribas.
Ceny żywca drobiowego w 2018 r. były, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przeciętnie wyższe o 3,4% w porównaniu do 2017 r. W drugim i trzecim kwartale ceny te były wyższe aż o 5,4%, zaś w pierwszej połowie 2018 r. przychody firm z sektora przetwarzania i konserwowania mięsa z drobiu wzrosły o 13,1%. W wyniku wzrostu cen optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku – uważa Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.
- Obecnie toczy się gorąca dyskusja zwolenników i przeciwników naturalnych metod w produkcji żywności. W mojej opinii jedna i druga strona konfliktu raczej obrzucają się argumentami, niż próbują wspólnie zastanowić się nad rozwiązaniem problemu - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BGŻ BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.
O konieczności zrównoważenia argumentów za rozwojem rolnictwa ekstensywnego i intensywnego, prawdopodobnych kryzysach żywnościowych, wpływie klasy średniej na globalne postrzeganie żywności jako emanacji stylu życia oraz szansach ekspansji polskich firm spożywczych na Ukrainie - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BGŻ BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.
- W Polsce producenci wciąż koncentrują swoje wysiłki na „przeciętnym” Kowalskim. Tymczasem paleta społeczna sięga od osób, które zarabiają ponad 1 mln zł rocznie do osób, które głównie utrzymują się z 500+. Te osoby kupują podobne towary w tych samych sklepach, bo nie oferuje im się alternatywy - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.
Ceny detaliczne żywności w Polsce w 2019 r. będą przeciętnie o 2,0-3,5 proc. wyższe niż rok wcześniej. Oznacza to, że skala zmian cen może być podobna do tej z 2018 r., kiedy to ceny żywności wzrosły średnio o ok. 2,7 proc. – tak wynika z prognoz Banku BGŻ BNP Paribas.
Sanepid: W kaszach firmy Janex nie ma pozostałości glifosatu
Róża Thun: Ekologicznie i ekonomicznie - tak chcemy myśleć o żywności
Coraz więcej przedszkoli i szkół rezygnuje z czekoladowego Mikołaja na rzecz owocowych przekąsek
Morawiecki: kupowanie polskich produktów to najprostszy sposób na wsparcie polskiej gospodarki
Trendy technologiczne w 2020 roku: Rozwiązania przyszłości i 5G
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.