Grupa Carlsberg przeprowadzi inwestycję w browarze Fredericia w Danii, która pozwoli firmie Carlsberg odzyskiwać 90% wody zużywanej w browarze Fredericia i zredukować jej zużycie o połowę, przy jednoczesnym zmniejszeniu wykorzystywanej energii o 10%.
Wielkopolski rodzinny browar rzemieślniczy Gzub sprowadził do Polski know-how warzenia piwa w technologii, która jest zbliżona do tej, którą wsławili się w piwnym świecie belgijscy trapiści. Trwałość i nasycenie piwa dwutlenkiem węgla bez pasteryzacji i sztucznego nagazowania. Czym jest refermentacja i dlaczego może zrewolucjonizować rynek sztucznie wysycanych i pasteryzowanych piw w Polsce?
Kraftowe kooperacje polskich browarów rzemieślniczych stają się coraz częstsze. Ten rok znowu zapowiada się na rekordowy. Browar PINTA w lipcu tego roku cieszył się z pierwszej warki piwa ze swojego własnego browaru w Wieprzu koło Żywca, a już miesiąc później gościła piwowarów z Tasmanii, żeby wspólnie z nimi uwarzyć „międzykontynentalną” Red IPA. Tydzień przed spotkaniem z mieszkańcami antypodów doszło do wspólnego warzenia PINTY z Browarem Trzech Kumpli, warzącym po sąsiedzku w browarze Zapanbrat. Na początku sierpnia PINTA pojechała do Danii, by w ciągu długiego weekendu uwarzyć trzy kooperacje z duńskimi browarami rzemieślniczymi, a w ostatnie dni lata w Wieprzu pojawiły się 3 kolejne browary – dwa ze Stanów Zjednoczonych i jeden z Holandii.
W porównaniu do zeszłych wakacji sieci zwiększyły ilość promocji tylko o 4%. Największe wzrosty były w hipermarketach – 40%, a także w dyskontach – 38%. Z kolei spadki odnotowano w convenience – 16%, w supermarketach – 10%, jak również w cash&carry – 2%. Najbardziej poszły w górę minimalne ceny promocyjne – o ponad 9%. Maksymalne wartości podskoczyły o blisko 7%, a średnie – o przeszło 5%. Najtańsze piwa zdrożały prawie we wszystkich kanałach. Wyjątkiem był format convenience, gdzie zaobserwowano lekki spadek. Górne granice powiększyły sieci convenience i supermarkety, a zmniejszyły – sklepy cash&carry. Natomiast średnie ceny podniosły się w każdym formacie, nie licząc niewielkiego cięcia w cash&carry.
Bez decyzji środowiskowej przedsiębiorcy nie będą mogli kilkukrotnie i w niekontrolowany sposób zmieniać realizowanej inwestycji - wynika z rozporządzenia, które we wtorek przyjął rząd. Nowemu rozporządzeniu powinny przyjrzeć się m.in. małe browary, słodownie i gorzelnie, których rozpoczęcie działalności może być ułatwione, ale też i hodowcy zwierząt, dla których z kolei progi rozpoczęcia działalności zostały zaostrzone.
Browar Trzech Kumpli obchodzi w tym roku swoje piąte urodziny. Z tej okazji założyciele browaru postanowili reaktywować swoje pierwsze piwa w kultowej odsłonie. Native American, Pan IPAni oraz Califia pojawiły się właśnie w sprzedaży w charakterystycznych, pękatych butelkach, które przywodzą na myśl dawne, sentymentalne czasy. Trzy urodzinowe piwa są wzmocnione dodatkową porcją chmielu na zimno i posiadają nowe minimalistyczne etykiety.
Na początku września tego roku ekipa Browaru Pinta odwiedzi Koreę Północną, żeby poznać tamtejsze chmiele, odwiedzić lokalne browary i spróbować północnokoreańskich piw. Do najbardziej tajemniczego kraju świata po raz pierwszy dotrą piwa od pionierów piwnej rewolucji w Polsce, a stamtąd ma wrócić północnokoreański chmiel - informują przedstawiciele Browaru Pinta.
Browar Czarnków poinformował o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego w przyspieszonym postępowaniu układowym. Zarząd wskazuje, że w planie restrukturyzacyjnym założył m.in. poszukiwanie inwestora, przeprowadzenie inwestycji w park maszynowy, a także restrukturyzację posiadanego zadłużenia.
Produkcja piwa w Polsce sporo wzrosła w lipcu w ujęciu rocznym oraz w ujęciu miesięcznym, jednak po siedmiu miesiącach 2019 roku spadła o 0,7 proc. Jednak lipiec pomógł branży i spore spadki produkcji z pierwszego półrocza 2019 r. zostały zniwelowane.
Na międzynarodowym konkursie "World Beer Awards 2019", który odbył się w Anglii, dwa piwa z Bojanowa Bojan Porter oraz Bojan Miodowe okazały się najlepszymi spośród Polskich piw - otrzymały nagrody "country winner" - informuje Maciej Jakubiak, prezes Browaru Bojanowo.
Piwa bezalkoholowe stają się coraz bardziej popularne, a ich sprzedaż rośnie w ogromnym tempie. Stały się zatem branżowym tzw. "must have" dla producentów, bo okazały się strzałem w dziesiątkę. Teraz producenci - zarówno duzi jak i mali - widzą w nich szansę na rozwój biznesu i siłę napędową rynku.
W najbliższy piątek, 23 sierpnia rozpoczyna się w Krasnymstawie 49. edycja największego festiwalu piwnego w Polsce – Chmielaki Krasnostawskie. W tym roku Browar Okocim przygotował dla odwiedzających wyjątkową Beczkę Okocimską.
Konsumenci nie piją więcej, tylko lepiej i chętniej wybierają piwa premium. Są gotowi zapłacić więcej za niepowtarzalne i wyjątkowe doświadczenia, stawiając na jakość piwa i najlepszy serwis – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Piotr Tomalak, dyrektor ds. rozwoju gastronomii w Kompanii Piwowarskiej.
W 2018 r. Polska znalazła się na podium największych producentów piwa w Europie – wynika z danych opublikowanych przez Eurostat w Międzynarodowym Dniu Piwa. Największymi piwoszami w Europie pozostają Czesi, którzy wypili w ubiegłym roku ponad 280 kufli na głowę - pisze bankier.pl
Kilkanaście lat temu Amerykanin Jesse Avshalomov wpadł na pomysł, aby świętować dzień tego złocistego trunku. Internet to podchwycił i tak w pierwszy piątek sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Z tej okazji Polski Eko Chmiel postanowił rozprawić się z mitami na temat piwa.
Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy na świecie, popularnością ustępuje tylko wodzie i herbacie. Co roku w pierwszy piątek sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara – święto tego trunku i wszystkich tych, którym go zawdzięczamy. Z tej okazji Carlsberg Polska przypomina kilka mniej znanych faktów o piwie.
„Wiele działów – jeden rozwój” to program Kompanii Piwowarskiej, który daje szansę młodym, chcącym ocenić swoje zdolności i kompetencje, a także poznać pracę i biznes branży piwowarskiej. Zwycięzcy rekrutacji do programu przez 18 miesięcy będą mogli aktywnie uczestniczyć w projektach 3 wybranych działów – po 6 miesięcy pracy w jednym dziale. Program kierowany jest do osób z zewnątrz jak i wewnątrz firmy.
W tym roku Kompania Piwowarska otworzyła dwie restauracje pod szyldem Kozlovna. Pierwszą w lutym w Gdańsku i drugą w maju w Inowrocławiu. Jak mówi nam Piotr Tomalak, dyrektor ds. rozwoju gastronomii w Kompanii Piwowarskiej, w planach spółki są kolejne lokale we wszystkich dużych miastach w Polsce.
Rynek piwowarski w Polsce pozytywnie wpływa na rozwój lokalnych gospodarek i to nie tylko w wymiarze gospodarczym, ale także społecznym. Producenci piwa kupują u polskich dostawców aż 90 proc. materiałów i usług potrzebnych do produkcji piwa. Dzięki zakupom u polskich producentów i dostawców, branża generuje w ciągu roku około 19 mld zł wartości dodanej. Piwowarzy są także istotni na rynku pracy – wskazuje w swoim badaniu firma doradcza Deloitte.
Grupa Żywiec w pierwszym półroczu 2019 r. zwiększyła przychody ze sprzedaży o 5,3 proc. do 1,73 mld zł dzięki akwizycji Browaru Namysłów. Skonsolidowany zysk operacyjny spadł jednak do 131 mln zł ze 176 mln zł przed rokiem - poinformowała grupa w raporcie kwartalnym.
Prezydent Andrzej Duda z wizytą w centrali Mlekovity
Food Rentgen odpowiada dostawcy kaszy gryczanej do sieci Lidl
Ekonomiczny poniedziałek: Dlaczego bunt konsumencki w Polsce nie działa?
Rok więzienia w zawieszeniu za faszerowanie kurczaków wodą z solą
ZM Henryk Kania ze stratą netto prawie 886 mln zł po trzech kwartałach
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.