Z wstępnych prognoz wynika, iż w sezonie 2018/19 światowe zbiory rzepaku będą zbliżone do notowanych w sezonie 2017/18. Według prognozy francuskiej firmy analitycznej Strategie Grains opublikowanej 29 marca 2018 r., światowe zbiory rzepaku w sezonie 2018/19 wyniosą 71,4 mln t i będą o 0,1 mln t mniejsze niż w sezonie poprzednim - podaje IERiGŻ.
Światowe zbiory zbóż (bez ryżu) w 2018 r. wyniosły 2,092 mld t, tj. o 2,3% mniej niż w rekordowym 2016 r. Mniejsza podaż ze zbiorów częściowo została zniwelowana wysokimi zapasami początkowymi i dlatego podaż całkowita w sezonie 2017/18 wzrosła o 0,3% do 2,715 mld t. Światowe zużycie zbóż w sezonie 2017/18 szacowane jest na 2,109 mld t, czyli o 1,3% więcej niż w sezonie 2016/17. Zapasy końcowe zmaleją o 2,7% do 606 mln t - informuje IERiGŻ.
- W lutym 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2018 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu pietruszki (o 10%), marchwi (o 7%), buraków ćwikłowych i kapusty białej (po 3%), a obniżyły się ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych i pieczarek (po 3%) - informują Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ w raporcie.
- Średnie ceny oferowane za jabłka w lutym 2018 r., w porównaniu z lutym 2017 r., na rynkach hurtowych wzrosły o 92%, w spółdzielniach ogrodniczych o 82%, a w firmach eksportujących o 76%. Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 25%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych o 14% - informuje w raporcie Irena Strojewska z IERiGŻ.
- Według organizacji producentów ziemniaków Północno-Zachodniej Europy (NEPG) zapasy ziemniaków są większe niż w poprzednim sezonie, jak również w odniesieniu do średniej pięcioletniej. Z powodu wzrostu areału o 6% i wyższych plonów o 11%, zbiory ziemniaków jadalnych w krajach NEPG (Niemcy, Francja, Belgia, Holandia i Wlk. Brytania) były o prawie 18% większe niż 2016 r. Stąd też jest znacząca nadwyżka podaży nad popytem, co wpływa na niskie ceny - informuje w raporcie Wiesław Dzwonkowski, ekspert IERiGŻ.
- Według danych IERiGŻ od kilku lat rośnie przemysłowy przemiał zbóż. Widoczne było to również w 2017 r., oraz w pierwszych miesiącach br. Ubiegłoroczne wyższe zbiory zbóż oraz mniejszy eksport przełożyły się na wzrost dostępności ziarna na rynku krajowym. W rezultacie mocno zwiększono produkcję mąk, kasz, makaronu oraz pieczywa - informuje Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
W 2017 r. światowe zbiory zbóż (bez ryżu) wyniosły 2,10 mld t, tj. tylko o 0,5% mniej niż w rekordowym 2016 r. Mniejsza podaż ze zbiorów została skompensowana z nawiązką wysokimi zapasami początkowymi i dlatego podaż całkowita w sezonie 2017/18 wzrosła o 0,4% do 2,72 mld t - informuje IERiGŻ.
Według GUS w 2017 r. areał uprawy buraków cukrowych wyniósł 225 tys. ha i był o 9,2% większy niż w 2016 r. Według danych Związku Producentów Cukru w Polsce powierzchnia uprawy buraków wyniosła 232 tys. ha, plony 686 dt/ha, a zbiory 15,7 mln ton. Zbiory były o 16,4% większe niż przed rokiem - informuje Piotr Szajner z IERiGŻ w raporcie.
Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Spośród głównych gatunków ryb najbardziej ograniczono konsumpcję łososi oraz dorszy, a wyraźnie zwiększono spożycie makreli i morszczuków - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".
Przeciętna miesięczna cena detaliczna jaj konsumpcyjnych w 2017 r. wyniosła 0,55 zł/szt. i była o ok. 10 proc. wyższa niż w 2016 r. Mimo, że wzrost cen jaj w detalu był znacznie łagodniejszy niż w poprzedzających detal ogniwach łańcucha dystrybucyjnego, jaja stały się relatywnie drogim źródłem białka zwierzęcego. Może to skutkować ograniczeniem popytu - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".
Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w 2017 r. ok. 2679 tys. t mięsa drobiowego, tj. o 8,8 proc. więcej niż przed rokiem. Dynamika ta była jednak znacząco niższa niż w 2016 r., kiedy wskaźnik wzrostu wyniósł ok. 16 proc. - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".
W grudniu 2018 r. 66 proc. pogłowia znajdowało się w czterech sąsiadujących ze sobą województwach (wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, łódzkie i mazowieckie), w tym prawie 36 proc. pogłowia znajdowało się w największym pod tym względem woj. wielkopolskim - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".
Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w 2017 r. był większy o ok. 9 proc. w porównaniu z 2016 r. Dominującą pozycję w polskim eksporcie, podobnie jak przed rokiem, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił około 92 proc. - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".
W lutym 2018 r. koniunktura w rolnictwie pogorszyła się. Na zmniejszenie syntetycznego wskaźnika koniunktury w rolnictwie (SKWR) o 0,6 pkt. proc. do 99,4 punktu, tj. do poziomu najniższego w ciągu 6 ostatnich miesięcy, wpływ miał zarówno spadek wyrównanego indeksu nożyc cen o 0,6 pkt. proc. do 98,7 punktu, jak również obniżenie wskaźnika potencjalnego popytu o 0,5 pkt. proc. do 100,2 punktu - informuje Arkadiusz Zalewski z IERiGŻ w raporcie.
- W styczniu 2018 r., w porównaniu z grudniem 2017 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 17%), a wzrosły – marchwi (o 13%), buraków ćwikłowych (o 10%), pietruszki (o 9%) oraz pieczarek i cebuli (po 1%). W porównaniu z grudniem 2017 r. w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 17%), cebuli obieranej (o 13%), marchwi na kostkę (o 8%), a nie uległa zmianie cena skupu buraków - informują Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński, eksperci IERiGŻ.
- Ceny ziemniaków na zachodnioeuropejskich rynkach są bardzo niskie, chociaż w ostatnich tygodniach zaobserwowano pierwsze symptomy nieznacznego ich wzrostu – informuje w Raporcie rolnym Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Średnie ceny oferowane za jabłka w styczniu 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2017 r., na rynkach hurtowych wzrosły o 111%, w spółdzielniach ogrodniczych o 82%, a w firmach eksportujących o 76%. Do tak dużego wzrostu cen przyczyniły się małe zapasy jabłek w Polsce - informuje w raporcie Irena Strojewska, ekspertka IERiGŻ.
Światowe zbiory zbóż (bez ryżu) w 2017 r. wyniosły 2,1 mld ton1, tj. o 1,9% mniej niż w rekordowym 2016 r. Mniejsza podaż ze zbiorów została skompensowana z nawiązką wysokimi zapasami początkowymi, skutkiem czego podaż całkowita w sezonie 2017/18 wzrosła o 0,6% do 2,72 mld ton - podaje IERiGŻ.
- W 2017 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniosła 226 tys. ha, a szacunkowe plony ok. 650 dt/ ha. Na tej podstawie przewiduje się, że zbiory mogły przekroczyć 14,5 mln ton, a produkcja cukru zwiększyła się do ok. 2,1 mln ton. Według danych GUS w okresie wrzesień-grudzień 2017 r. produkcja cukru wyniosła 1998 tys. ton i była o 2,2% większa niż przed rokiem - informuje Piotr Szajner, ekspert IERiGŻ.
- Rok 2017 był drugim z kolei dobrym rokiem dla rolnictwa. Wprawdzie rynkowe uwarunkowania produkcji rolniczej pogorszyły się w porównaniu z dobrym pod tym względem rokiem 2016, ale nadal były sprzyjające, mimo stosunkowo wysokiego wzrostu cen detalicznych środków produkcji dla rolnictwa - informuje Arkadiusz Zalewski z IERGiŻ.
Produkcja bydła mięsnego może być alternatywą dla rolników, którzy zlikwidują chów trzody chlewnej - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przedstawionej na środowym posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa.
Róża Thun: Ekologicznie i ekonomicznie - tak chcemy myśleć o żywności
Sanepid: W kaszach firmy Janex nie ma pozostałości glifosatu
Ardanowski: Przypadek z ASF? Nie sądzę
Mięso na wtorek: Pamapol wprowadza bezmięsną linię produktów Healthy Mind
Świąteczne ciężarówki Coca-Cola odwiedzą Chorzele, Sandomierz i Iławę
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.