Nową, niezwykle obiecującą klasę związków aktywnych przeciwko wyjątkowo opornym bakteriom opracowali naukowcy z Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) w Niemczech. To bardzo ważne odkrycie w dobie stale rosnącej antybiotykooporności.
Możliwość obserwowania zieleni na co dzień przez okno sprawia, że mamy mniejszą ochotę na niezdrowe przekąski i używki - przekonują badacze z University of Plymouth w Wielkiej Brytanii. Ich wnioski publikuje pismo "Health & Place".
Kiedy temperatury są zbyt wysokie, ziemniaki wytwarzają znacznie mniej bulw. Biochemicy właśnie odkryli, że ich wytwarzanie blokują tzw. małe RNA. Naukowcom udało się te cząsteczki zdezaktywować i stworzyć ziemniaki bardziej odporne na ciepło – podaje „Current Biology”.
Naukowcy, za pomocą specjalnego roztworu, przywrócili aktywność komórek w mózgu świni, która od czterech godzin była martwa. Metoda nie służy odzyskiwaniu świadomości, ale może pozwolić na dokładniejsze badania narządu i prace nad nowymi sposobami leczenia udarów czy urazów.
Wierzę, że polska nauka może być najpotężniejszym motorem rozwoju polskiej gospodarki - mówił we wtorek premier Mateusz Morawiecki podczas inauguracji Sieci Badawczej Łukasiewicz. Sieć ma być fundamentem rozwoju polskiej gospodarki - dodał wicepremier Jarosław Gowin.
Nastolatki i młodzi dorośli regularnie używający marihuany, już po tygodniu powstrzymywania się od korzystania z używki mogą zaobserwować poprawę pamięci – wynika z badania opublikowanego na łamach „Journal of Clinical Psychiatry”.
Ludzie, którzy regularnie jedzą pomarańcze, mają mniejszą skłonność do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej niż ci, którzy nie spożywają ich wcale. Badania, przeprowadzone przez australijskich uczonych mówią, że najlepiej jeść pomarańcze codziennie.
W obliczu głodu mózg potrafi "znieczulić się" na przewlekły ból, by ułatwić poszukiwanie pożywienia. Jest to możliwe dzięki niewielkiej populacji neuronów, która zaspokojenie głodu ustawia jako cel priorytetowy - informują naukowcy na łamach pisma "Cell".
Choroba alkoholowa jest najważniejszym, możliwym do uniknięcia, czynnikiem ryzyka wszystkich rodzajów demencji, zwłaszcza o wczesnym początku – wykazało badanie wśród ponad 1 mln osób z demencją. Artykuł na ten temat zamieściło pismo "Lancet Public Health”.
Zamiast 4 jabłek - 2 łyżeczki proszku owocowego z naturalnymi związkami bioaktywnymi, witaminami i antyoksydantami - takie rozwiązanie będzie wkrótce możliwe. Nad technologią uzyskiwania owoców w proszku pracuje dr Anna Michalska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
O podniesienie nakładów na naukę i szkolnictwo wyższe do 1 proc. PKB, w drodze ponadpartyjnego porozumienia, zaapelował wicepremier Jarosław Gowin w niedzielę podczas inauguracji nowego roku akademickiego na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim.
Polskie owoce, a konkretnie truskawki, maliny i czarna porzeczka trafiły pod lupę europejskich naukowców. Badają oni procesy fizjologiczne decydujące o wielkości i jakości tych popularnych owoców. Wszystko po to, aby w Europie można było je uprawiać nawet w trudnych warunkach klimatycznych.
Food Rentgen odpowiada dostawcy kaszy gryczanej do sieci Lidl
Edeka wprowadziła osobne kasy dla Polaków i Niemców w przygranicznym sklepie
ZM Henryk Kania ze stratą netto prawie 886 mln zł po trzech kwartałach
Wierzyciele sieci Piotr i Paweł mogą dostać jedynie 10 proc. wierzytelności
Ardanowski: polska żywność jest dobrej jakości i niedroga
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.