Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bezpieczeństwo żywności

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Mettler-Toledo Sp. z o.o.
  • Data: 10-10-2017, 09:17
Bezpieczeństwo żywności

Ogólnoświatowe certyfikaty jakości i bezpieczeństwa żywności - porównanie norm.

Bezpieczeństwo żywności jest coraz ważniejsze oraz ma wpływ na konsumentów i firmy na całym świecie. Chociaż większość żywności jest bezpieczna, obawy związane z bezpieczeństwem i wycofywaniem produktów z rynku to kwestie najwyższej wagi.

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2015 roku 600 milionów ludzi rocznie, czyli prawie jedna dziesiąta całej populacji świata, zapada na różne choroby po spożyciu zanieczyszczonej żywności.

Ze względu na wzrost wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, posiadanie uznanych certyfikatów bezpieczeństwa jest coraz ważniejsze, ponieważ pomaga producentom zagwarantować, że produkty schodzące z ich linii są tak bezpieczne dla konsumentów, jak to tylko możliwe. Włączenie urządzeń do kontroli produktów do obejmującego całą firmę programu kontroli produktów może odgrywać bardzo ważną rolę we wspieraniu przestrzegania rygorystycznych norm branżowych.

Uzyskanie certyfikatu akceptowanego przez GFSI (Global Food Safety Initiative) np. IFS (International Food Standard), SQF (Safe Quality Food), FSSC 22000 (Food Safety System Certification) czy BRC (British Retail Consortium), potwierdza zaangażowanie firmy w zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa żywności. Chociaż wszystkie certyfikaty dotyczą podobnych zagadnień, ważne jest, aby wybrać odpowiedni certyfikat na podstawie specyfiki firmy, branży, potrzeb i klientów.

Dostosowanie zobowiązań i celów biznesowych do stosownej normy jest skomplikowane i czasochłonne. W naszym przewodniku przedstawiliśmy w prosty sposób, jak osiągnąć zgodność z wymaganiami BRC, IFS, SQF i FSSC 22000, które są najczęściej stosowanymi normami GFSI. Dokonaliśmy również porównania tych wymagań.

Zagadnienia w opracowaniu technicznym:

  • zestawienie najczęściej obecnie stosowanych norm dotyczących żywności, w tym BRC, FSSC 22000, IFS oraz SQF;
  • krótkie porównanie norm, z podkreśleniem czym należy się kierować przy wyborze normy;
  • przewidywane trendy, na przykład potrzeba przyjęcia przez producentów i dostawców bardziej aktywnej roli w certyfikacji.

Aby uzyskać dostęp do przewodnika kliknij poniższy link:

Bezpieczeństwo żywności - porównanie norm

Więcej materiałów na temat kontroli produktów można znaleźć w naszej bibliotece online. Aby sprawdzić kliknij link poniżej:

Biblioteka eksperta

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH