Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Biogazownie jako źródła energii dla gospodarstwa

  • Autor: Waldemar Gostomczyk
  • Data: 08-01-2015, 14:45

Odnawialne źródła energii (OZE) stanowią zróżnicowaną grupę umożliwiającą wytwarzanie energii elektrycznej, cieplnej i paliw płynnych. Ich podstawową zaletą w stosunku do paliw kopalnych jest mniejsze negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne, w tym przede wszystkim zmniejszenie emisji dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych skutkujących globalnym ociepleniem.

Rezultaty te nie zawsze uwzględniane są w rachunkach ekonomicznych i z tego względu ich konkurencyjność cenowa przy obecnym poziomie rozwoju technologicznego nie pozwala na ich szersze zastosowanie. Ponadto polskim paliwem narodowym jest węgiel i z tego powodu polityka dotycząca OZE kształtowana przez naszych decydentów ogranicza się tylko do wypełnienia międzynarodowych zobowiązań wynikających z unijnych dyrektyw. W tych warunkach działania podejmowane dla zwiększenia udziału OZE w bilansie energetycznym Polski powinny w znacznym stopniu koncentrować się na podwyższeniu efektywności ekonomicznej przez uzyskanie maksymalnych efektów przy minimalnych nakładach.

Możliwości takie istnieją w większości gospodarstw rolnych prowadzących produkcję rolniczą i zwierzęcą. Powstające w jej toku produkty uboczne lub odpadowe mogą stanowić cenny w przetwarzaniu i tani w pozyskaniu surowiec do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła w mikro i małych biogazowniach rolniczych. W optymalnych warunkach możliwe jest uzyskanie samowystarczalności energetycznej gospodarstwa rolnego, a nawet przy odpowiedniej skali produkcji dodatkowych dochodów przez sprzedaż nadwyżek energii do sieci dystrybucyjnej. Wytwarzanie energii w biogazowniach rolniczych powinno w przyszłości skutkować tym, że takie instalacje będą funkcjonowały w każdej gminie, w wielu gospodarstwach rolnych, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju regionalnego i lokalnego i energetyki rozproszonej.

Zapotrzebowanie i zużycie energii w gospodarstwach rolnych

Współczesne rolnictwo i gospodarstwa rolne potrzebują coraz więcej energii. Jest ona wykorzystywana zarówno na cele bytowo-gospodarcze, jak i na bezpośrednie cele rolnicze.

Wzrastająca liczba sprzętu i urządzeń elektrycznych powoduje silne uzależnienie od nieprzerwanej dostawy energii oraz stały wzrost kosztów jej zakupu. Według danych GUS [Zużycie energii.... 2014]zużycie energii elektrycznej w gospodarstwach domowych w 2012 roku na 1 osobę wyniosło od 763,4 do 830,4 kWh w zależności od klasy energochłonności posiadanych urządzeń. Na 1 m2 powierzchni mieszkania średnie zużycie mieściło się w przedziale 29,1-31,5 kWh.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH