Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor IERiGŻ: Konkurencja ze Wschodu może wkrótce zagrozić polskim producentom żywności

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-03-2010, 11:00
Dyrektor IERiGŻ: Konkurencja ze Wschodu może wkrótce zagrozić polskim producentom żywności

Polscy producenci przez lata szykowali się do konkurowania z firmami z Europy Zachodniej czy USA. I na tych polach odnosili sukcesy. - Jednak nie bagatelizujmy konkurencji ze Wschodu - mówi prof. dr hab. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego.

- Być może wkrótce trzeba będzie zastanawiać się nie nad strategią eksportu, ale nad tym jak chronić polski rynek - dodał Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

- Na wymagającym jednolitym rynku notujemy ok. 80 proc. eksportu. I jest to olbrzymi sukces. Ale jednocześnie może być dużym zagrożeniem - mówi profesor Kowalski. Podkreśla, że podążania tylko utartymi ścieżkami i nie szukanie nowych rozwiązań może skutkować osłabieniem eksportu. Szczególnie, że rynek Europy Zachodniej nie może być przyszłościowy.

- Według prognoz za 20 lat będzie nas o ok. 3 mln mniej. Procesy depopulacji będą znacznie głębsze w Europie Zachodniej. Nie ma co liczyć, że przy zmianie liczby konsumentów będzie rosła ilość spożycia - zauważa ekspert.

Według dyrektora IERiGŻ, polscy producenci nie powinni bagatelizować konkurencji z innych rejonów świata, m.in. ze Wschodu. Jego zdaniem dotychczas polscy producenci obawiali się konkurencji z Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. - A wyrosły zupełnie inne, o których jeszcze kilka lat temu nikomu się nie śniło - zauważa dyrektor. Wymienia m.in. Chiny, które w krótkim czasie stały się naszymi rywalami na rynku owoców i warzyw czy Brazylię i Argentynę, które już dziś są znaczącym eksporterem żywności, m.in. cukru.

- Lekceważymy dziś partnerów ze Wschodu. Uważamy, że jest to rynek, na który my będziemy wchodzić, a nie odwrotnie. Zauważmy jednak, że jeśli my po kilkunastu latach wykształciliśmy silny przemysł mleczarski i mięsny, dlaczego mamy odmawiać tego Rosji, która ma znacznie większy potencjał. Mimo załamania cen surowców ten kraj ma praktycznie nieograniczone możliwości inwestowania w przemysł żywnościowy - podkreśla profesor Kowalski. I dodaje, że jego zdaniem decyzje Rosji odnośnie m.in. zamykania granic, oprócz przyczyn politycznych, mają służyć budowaniu w tym kraju nowoczesnego przemysłu spożywczego.

- Jeśli nie odczytamy w sposób właściwy znaków czasu, nie będziemy szukali nowych rynków to wkrótce może się okazać, że te nasze dodatnie saldo jest bardzo zagrożone - podsumowuje dyrektor IERiGŻ.

O konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego dyskutowano podczas Forum 100, Pierwszego Międzybranżowego Spotkania Kadry Zarządzającej Przemysłu Żywnościowego, które odbyło się 11 marca w Sali Congress Hall, w warszawskim Hotelu Marriott.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH