Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PFPŻ: Najgorszy scenariusz dla przemysłu żywnościowego to stagflacja

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-02-2009, 14:46
Dyrektor PFPŻ: Najgorszy scenariusz dla przemysłu żywnościowego to stagflacja

- Niewątpliwie przyśpieszenie rozpatrywania wniosków o wsparcie unijne jest dobrym pomysłem nie tylko na czas kryzysu. Szkoda tylko, że dopiero teraz, kiedy sytuacja popytowa na rynku wewnętrznym i zewnętrznym jest dosyć niepewna, a co za tym idzie ryzyko związane z nowymi inwestycjami bardzo duże - mówi serwisowi Portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor Stowarzyszenia Polska Federacja Producentów Żywności w odniesieniu do wypowiedzi ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Marek Sawicki zapowiedział przyspieszenie rozpatrywania wniosków od rolników i przemysłu przetwórczego na wsparcie inwestycji ze środków UE.

Gantner uważa, że samo przyśpieszenie nie wystarczy. - Niezbędne są również dodatkowe gwarancje rządowe, bo przecież środki unijne nie stanowią 100 proc. inwestycji, na resztę trzeba zazwyczaj uzyskać kredyt, co w obecnej sytuacji może być bardzo trudne, lub wręcz niemożliwe - podkreśla dyrektor w Polskiej Federacji Producentów Żywności. - Kuriozalne jest to, że jeszcze kilka miesięcy temu minister twierdził, że przetwórcom nie są już potrzebne unijne środki pomocowe, gdyż za nie będą kupować następne mercedesy - dodaje.

Zdaniem Gantnera w chwili obecnej poprawienie koniunktury nie zależy od ministra rolnictwa, tylko od ministra gospodarki i ministra finansów oraz od poczucia bezpieczeństwa ekonomicznego konsumentów. - Polskim firmom potrzebne są jak najszybsze działania na rzecz zwiększenia konkurencyjności w odniesieniu do rynków unijnych i krajów trzecich. Należy zablokować dalszy wzrost cen energii, obniżyć pozapłacowe koszty pracy, uelastycznić czas pracy, zmniejszyć do minimum obciążenia administracyjne i fiskalne przedsiębiorstw - mówi dyrektor PFPŻ. - Dodatkowo należy wprowadzić rozwiązania sprzyjające konsolidacji podmiotów gospodarczych. Słaby złoty, jest szansą na zwiększenie eksportu polskich produktów żywnościowych, o ile będą one naprawdę konkurencyjne cenowo - zaznacza.

Bez eksportu, który w sektorze żywności stanowi praktycznie 20 proc. całej produkcji sprzedanej, zdaniem Gantnera dalszy rozwój gospodarczy będzie po prostu niemożliwy. - Najgorszy scenariusz jaki może przydarzyć się naszej gospodarce to stagflacja, czyli wzrost inflacji przy braku wzrostu gospodarczego. Trzeba zrobić wszystko, aby do tego nie doszło - podkreśla dyrektor PFPŻ.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • właściciel małej polskiej firmy produkcyjnej 13-02-2009, 11:11:
Wspierajcie Polską Przedsiębiorczość a nie zachodnie koncerny !!! To przedsiębiorstwa z MSP najbardziej rozwijają polską gospodarkę.
  • XYZ 11-02-2009, 16:04:
Zgadzam się dyrektorze ! trzeba zlikwidować fikcyjne zaświadczenia.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH