REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci TÜV Rheinland Polska dyskutują z przedstawicielami branży spożywczej

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
  • Data: 01-04-2014, 09:17

Znakowanie żywności, stosowanie środków ochrony roślin, kodeksy dostawców marek społecznie odpowiedzialnych to tylko niektóre z tematów poruszanych w trakcie dwudniowych warsztatów eksperckich, zorganizowanych przez TÜV Rheinland Polska pod koniec marca w Łodzi.

REKLAMA

Zgodnie z przewidywaniami, najwięcej emocji wśród uczestników warsztatów wzbudził temat znakowania żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. uszczegóławia, harmonizuje i upraszcza regulacje dotyczące informowania o żywności. W praktyce jednak jego zapisy nie zawsze są zrozumiałe, stąd możliwość popełnienia kosztownych błędów. Uczestnicy warsztatów podawali liczne przykłady dobrych i złych praktyk w tym zakresie i żywo dyskutowali z Andrzejem Kucielem, Specjalistą ds. Rynku Żywnościowego Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska, który prowadził tę cześć spotkania.

Interesującym tematem dla przedstawicieli branży spożywczej okazały się także kodeksy dostawców marek społecznie odpowiedzialnych. Danuta Kędzierska, Kierownik Standardów Odpowiedzialności Społecznej TÜV Rheinland Polska wskazała zebranym narzędzia pomagające określić, jakie standardy mogą mieć zastosowanie dla poszczególnych producentów czy przetwórców. Wyjaśniła także skąd biorą się wymagania standardów odpowiedzialności społecznej i co poza jakością i terminowością decyduje o powodzeniu kontraktu.

Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska opowiedziała natomiast o stosowaniu środków ochrony roślin w uprawach. Wskazała także, jak ważne jest, aby badania pozostałości pestycydów przeprowadzono w laboratorium z odpowiednią akredytacją.

Na temat badań laboratoryjnych w kontekście branży spożywczej mówili także eksperci Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska. Karolina Wojdała, Specjalista ds. Badań przedstawiła zagadnienia związane z materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, a Andrzej Kuciel wyjaśnił kwestie wymagań prawnych wobec producentów.

Poza ekspertami jednostki certyfikacyjnej warsztaty prowadzili także zaproszeni goście, wśród nich znaleźli się przedstawiciele firm Makro Cash & Carry Polska, Diversey Polska, Mefisto oraz Sowul&Sowul.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH