Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Frytownica bez tajemnic - obalamy mity! Musisz ją mieć w swojej restauracji

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Emaks Sp. zo.o. Sp. k.
  • Data: 12-05-2017, 10:26
Frytownica bez tajemnic - obalamy mity! Musisz ją mieć w swojej restauracji

Wbrew pozorom, frytownica służy nie tylko do smażenia frytek na głębokim oleju. Kojarzone z niezdrowym jedzeniem urządzenie ma o wiele więcej zastosowań, a poza tym, ta technika przyrządzania potraw jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia. Wraz z ekspertami z firmy Expondo - jednego z liderów polskiego rynku e-commerce, odpowiemy na pytanie: dlaczego powinieneś mieć frytkownicę w swojej restauracji?

Wybór frytownicy - od czego zacząć?

Zakup frytownicy nie jest taki prosty, jakby to się mogło wydawać. Odpowiednie urządzenie, dopasowane do potrzeb naszej gastronomi, pomoże nam rozwinąć skrzydła w biznesie i ułatwi przygotowywanie potraw… ale przed zakupem trzeba pamiętać o tym, że wybór urządzenia do restauracji to nie to samo co zakup frytownicy do domowej kuchni, którą zakupimy w każdym sklepie z AGD.

Jeżeli szukacie frytownicy do swojej restauracji, musicie wiedzieć, że wyróżniamy dwa typy tych urządzeń. Są to frytownice wolnostojące, które można postawić w dowolnym miejscu, oraz frytownice do zabudowy. Te ostatnie można swobodnie wbudować w blat. Właśnie tym rodzajem frytownic powinieneś się zainteresować. Głównie z uwagi na to, że są one po prostu większe od urządzeń wolnostojących. Niektóre posiadają nawet kilka szafek o pojemności kilkunastu litrów.

Frytownica nie jest urządzeniem skomplikowanym, zarówno w konstrukcji, jak i w działaniu. Nie powinieneś mieć z nią żadnego problemu w obsłudze, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze smażeniem w głębokim tłuszczu.

Zasada działania jest prosta. Każde urządzenie tego typu ma pojemnik, do którego wlewamy olej, następnie wkładamy produkty, które chcemy usmażyć. Prawda, że proste? Taki łatwy może jednak nie być sam wybór odpowiedniego urządzenia. Przede wszystkim warto zadbać o odpowiednią jakość. Frytownica powinna być wykonana ze specjalnych materiałów o wysokiej odporności na temperaturę oraz posiadać specjalne atesty. Musisz pamiętać o tym, że urządzenie będzie mieć kontakt z żywnością. Dodatkowym zabezpieczeniem jest zastosowanie powłoki antyadhezyjnej, dzięki której to, co włożymy do frytkownicy nie przywrze do niej.

Warto od razu zainwestować we frytownicę z pokrywą, która zapobiegnie pryskaniu oleju. Jeżeli już zdecydujemy się na urządzenie z pokrywą, dobrze kiedy posiad ona wizjer, dzięki któremu można kontrolować proces smażenia.

Nowsze konstrukcje mają dziś coś, co zapobiega spalaniu się potraw. Jest to tak zwana powierzania chłodzenia, która gwarantuje, że zawartość, która wypada z kosza, ląduje od razu na dnie, właśnie w zimnej strefie. Dzięki temu nie jest ona spalana w oleju, a olej dłużej zachowuje swoją naturalną konsystencję i smak.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 191) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH