REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Innowacyjność w technologiach i technice rolniczej

  • Autor: Roszkowski A. 2013. Innowacyjność w technologiach i technice rolniczej. Inżynieria Rolnicza. Nr 3 (145). s. 317-327
  • Data: 04-06-2014, 10:39

REKLAMA

Streszczenie.

W opracowaniu dokonano przeglądu współczesnych znaczeń, definicji, określeń oraz ograniczeń innowacji technologicznych, technicznych i organizacyjnych, ze wskazaniem roli odgrywanej przez podmioty gospodarcze w procesach innowacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań i możliwości wprowadzania innowacji w rolnictwie.

Poruszono ewolucje znaczeniowe innowacji jako podstawowego elementu rozwoju gospodarczego XXI wieku, omówiono pojęcia innowacji technologicznych i technicznych w skali mikro i makro (rynek światowy); współczesne pojęcie innowacji jako procesu ujmującego kompleks zjawisk i zdarzeń tworzących nowe technologie lub produkty. Formy działania, znaczenie i miejsce przedsiębiorstw, jednostek badawczo-rozwojowych i administracji w procesach innowacyjnych. Źródła wiedzy potencjalnych wytwórców o zapotrzebowaniu na innowacje. Funkcjonowanie nauk podstawowych, rolę i znaczenie dochodu (zysku), monopolizację i przyczyny ograniczania konkurencyjności. Dążenia do zamiany pieniędzy na wiedzę, wiedzy na innowacje i innowacji na pieniądze. Cechy charakterystyczne innowacji w technologiach rolniczych (kreatywność, tempo, zasięg). Sprzężenia zwrotne pomiędzy technologiami a środkami technicznymi. Ograniczenia powodowane dyspersją i zróżnicowaniem potencjalnego rynku oraz barierami dochodowości, w tym udziałem rolnictwa w PKB.

Przypuszczalne kierunki rozwoju i przemian innowacyjności. W opracowaniu wykorzystano materiały dostępne w piśmiennictwie oraz rezultaty własnych prac studialnych.

Pojęcia, znaczenie i modele innowacji

Za twórcę pojęcia innowacji, uznawanych za główny czynnik wzrostu gospodarczego, uważany jest Józef Schumpeter (1883-1950), od 1932 r. profesor Harvardu, uznawany za jednego z najwybitniejszych ekonomistów XX wieku. Jego uczniem był m.in. Oskar Lange. Innowacjami mogą być wszelkie możliwe rodzaje zmian w produkcji i dystrybucji towarów, dokonywane przez przedsiębiorstwo (wytwórcę) i obejmujące: - wprowadzenie na rynek zupełnie nowego produktu lub usługi, w tym zmiana produktu istniejącego, która zwiększa jego jakość i użyteczność;

- wprowadzenie nowych technologii lub metody produkcji z zastosowaniem nowych odkryć, wynalazków lub ulepszeń, w tym także i z wykorzystaniem istniejącej wiedzy;

- znalezienie, otworzenie i rozwój nowych rynków zbytu;

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH