Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jakie zmiany wprowadza nowa wersja standardu IFS Food v.6.1?

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę DNV GL Business Assurance Poland Sp. z o.o.
  • Data: 08-03-2018, 13:59

Standard IFS Food w wersji 6.1 wejdzie w życie 1 lipca 2018 roku. Wszystkie firmy, które planują certyfikację swojego systemu lub którym termin recertyfikacji wypada po tym terminie, są zobowiązane do skutecznego wdrożenia nowych wymagań opublikowanych pod koniec 2017 roku.

Czynniki zmian w IFS FOOD

Organizacje muszą sprostać nowym wymaganiom standardu IFS (International Food Standard), które wynikają przede wszystkim z obserwacji IFS na temat:

  • zmieniających się oczekiwań sieci handlowych,
  • incydentów rynkowych,
  • wskazówek i wytycznych GFSI (Global Food Safety Initiative),
  • obserwacji procesów certyfikacji.

Kluczowe zmiany w IFS Food są następstwem incydentów spowodowanych pogłębiającym się problemem zafałszowania żywności (tzw. food fraud). Znanym przykładem tego zjawiska jest wprowadzenie na rynek kilka lat temu dużej ilości końskiego mięsa, które miało imitować inne rodzaje mięsa (tzw. horse meat case). Zarówno regulatorzy, odpowiedzialny biznes spożywczy, jak i właściciele standardów wciąż pracują nad sposobami przeciwdziałania zdarzeniom związanym z tym zagadnieniem.

Kluczowe wymagania standardu IFS FOOD

W wersji 6.1 normy IFS Food zwiększono wymogi w zakresie ochrony żywności. Dotyczy to m.in. konieczności identyfikacji i dostosowania firmy do lokalnych regulacji prawnych w zakresie ochrony żywności (food defense). Wynika to z obowiązujących w niektórych państwach przepisów, które obligują firmy do dokonania specjalnej rejestracji oraz posiadania dedykowanych procedur w zakresie zabezpieczenia firmy i jej wyrobów przed świadomym skażeniem, sabotażem czy aktami terroru. Ten warunek ma zastosowanie zarówno, gdy takie prawo obowiązuje w kraju pochodzenia produktu, jak i w przypadku eksportu żywności do państwa, gdzie takie wymagania funkcjonują

Poradnik ochrony żywności

IFS opublikowało dostępny na stronie internetowej przewodnik dotyczący ochrony żywności (IFS Food Defense Guideline). Poradnik zawiera szereg wskazówek na temat skutecznego wdrażania procedury ochrony żywności.

Wymagania w zakresie alergenów

Ważne zmiany pojawiły się także w obszarze alergenów. Poprzedni wymóg wdrożenia wszelkich działań w celu ograniczenia ryzyka krzyżowego skażenia alergenami w procesie produkcyjnym zastąpiono koniecznością przeprowadzenia analizy ryzyka. Kolejnym warunkiem jest wdrożenie działań redukujących to ryzyko już od chwili przyjęcia surowców do zakładu aż po dystrybucję wyrobów na zewnątrz. Niezbędna jest także ocena skuteczności podjętych działań zapobiegawczych. Może to oznaczać rozszerzenie mechanizmów inspekcji wewnętrznych o sprawdzanie zasad nadzoru nad alergenami, włączenie analiz na obecność alergenów w plany badań wyrobów lub dodatkowych dowodów potwierdzających skuteczność programu mycia w przypadku, gdy jest on odpowiedzialny za usuwanie pozostałości alergenów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 208) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.