Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Japonia – perspektywiczny rynek dla polskich producentów żywności (obszerny wywiad)

  • Autor: Olimpia Wolf, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-09-2017, 09:44
Japonia – perspektywiczny rynek dla polskich producentów żywności (obszerny wywiad)
Henryka Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan. Fot. PTWP

Polityczne porozumienie na najwyższym szczeblu w sprawie umowy o wolnym handlu zawarte 6 lipca br. między UE a Japonią otwiera nowy rozdział w handlu międzynarodowym. O szansach polskich producentów spożywczych na japońskim rynku z Henryką Bochniarz, prezydent Konfederacji Lewiatan oraz prezeską Polsko-Japońskiego Komitetu Gospodarczego, rozmawia Olimpia Wolf.

Porozumienie UE z Japonią o wolnym handlu, które zostało zawarte w lipcu, to dopiero początek bliższej współpracy handlowej Unii Europejskiej, a więc i Polski z Japonią. Aby umowa weszła w życie, trwają obecnie prace nad ujednoliceniem przepisów regulujących handel między stronami. Na czym te prace polegają i kiedy możemy spodziewać się ich zakończenia?

Obu stronom zależy na tym, aby w miarę szybko ustalić wszystkie formalności niezbędne do tego, by umowa obowiązywała. Jak zawsze w takich negocjacjach szczegóły mogą spowolnić proces, ale myślę, że jest duża szansa na to, aby rok 2018 był ostatnim okresem przejściowym, pod koniec którego umowa zacznie obowiązywać. Z drugiej strony trzeba dać czas partnerom gospodarczym na przygotowanie się do zapisów umowy.

W umowie są zapisy obniżające cła na wiele produktów rolno-spożywczych. To ważne, ponieważ w handlu UE z Japonią artykuły rolne są wyjątkowo istotne. W przypadku Polski także – bardzo zależy nam na tym, żeby polskie produkty rolne bez większych ograniczeń tam trafiały, więc zniesienie czy obniżenie ceł jest dla nas istotne. Oprócz obniżenia ceł, trzeba również ujednolicić wiele przepisów prawnych dotyczących drobnych szczegółów, które są niezmiernie ważne z punktu widzenia producentów, eksporterów czy importerów. 

Czego dotyczą te przepisy?

Są to między innymi różne normy sanitarne. Przepisy, które obowiązują w UE i dotyczą polskich produktów spożywczych, są inne niż obowiązujące w Japonii, np. terminy ważności, zasady podawania danych na etykietach. Jest to dzisiaj bardzo ważne, ponieważ konsumenci są coraz bardziej świadomi i oczekują informacji na temat tego, jaka jest zawartość produktu, czy ma jakieś czynniki szkodliwe, ile ma kalorii itp.

Zarówno Japonia jak i Unia Europejska mają swoje, bardzo restrykcyjne normy. I w ramach tej umowy trzeba tak je ujednolicić, aby certyfikat na dany produkt, który będzie wydawany w UE, obowiązywał również w Japonii i odwrotnie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH