Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowa generacja opakowań ograniczających wzrost mikroorganizmów

  • www.wdp.com.pl
  • Autor: Małgorzata Nowacka
  • Data: 30-06-2011, 14:06

W dobie rozwijającej się produkcji dań gotowych, produktów do bezpośredniego spożycia oraz żywności minimalnie przetworzonej, zmieniająca się technologia produkcji żywności, zmiany praktyk handlu detalicznego oraz globalizacja w handlu żywnością stawiają nowe wyzwania dla produkcji bezpiecznej żywności [1].

Poszukiwanie innowacyjnych sposobów hamowania wzrostu bakterii w żywności, przy jednoczesnym utrzymaniu jej wysokiej jakości i bezpieczeństwa, prowadzi do zastosowania aktywnych opakowań opracowanych w taki sposób, aby zawierały aktywne składniki, których przeznaczeniem jest stopniowe uwalnianie się do żywności lub absorbowanie substancji w niej zawartych [12, 14]. Nowa generacja tego typu opakowań może zawierać materiały o właściwościach antybakteryjnych, które zmniejszają ryzyko rozwoju patogenów żywnościowych oraz zwiększają trwałość produktu. Opakowania te stanowią barierę opóźniającą niekorzystny wpływ otoczenia na jakość opakowanego produktu oraz pozytywnie oddziaływają na otoczenie produktu i sam produkt, spełniając tym samym oczekiwania konsumentów poszukujących żywności nisko przetworzonej, wygodnej do przygotowania, o długim okresie przydatności do spożycia.

Obecnie prowadzonych jest wiele badań ukierunkowanych na projektowanie opakowań zawierających naturalne składniki o działaniu przeciwbakteryjnym. Pierwszym krajem, który na szeroką skalę zastosował i do tej pory stosuje opakowania ograniczające wzrost mikroorganizmów, jest Japonia. Jednym z materiałów aktywnych, szeroko stosowanym jest plastikowy film zawierający allil izotiocyjanianu - silną antymikrobiologiczną substancję ekstrahowaną z gorczycy lub wasabi [5, 10]. Substancja ta powoduje m.in. niszczenie szczepu bakterii Escherichia coli 0157:H7 wywołującego choroby układu pokarmowego i moczowego [4].

Jednakże ze względu na silny zapach izotiocyjanianów są one stosowane głównie w krajach azjatyckich [10].

Opakowania ograniczające rozwój mikroorganizmów mogą przybierać różne formy, tj.: saszetki lub poduszeczki zawierające związki o właściwościach przeciwbakteryjnych, umieszczenie w opakowaniu tradycyjnym, substancje ograniczające wzrost mikroflory włączonych w strukturę polimeru, powłok antymikrobiologicznych zastosowanych na powierzchni polimeru, unieruchomionych za pomocą wiązań jonowych lub kowalencyjnych środków przeciwbakteryjnych w polimerach oraz polimerów, które z natury mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe [1].

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH