Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowości technologiczne w ofercie firmy Weindich Bastra - artykuł sponsorowany

  • Autor: Weindich Bastra - artykuł sponsorowany
  • Data: 25-07-2011, 10:27

Firma Weindich Bastra posiada w swojej ofercie wiele nowości technologicznych, m. in. Nastrzykiwarkę niemieckiej firmy Rühle model IR 17.

Urządzenie to przeznaczone jest do nastrzyku roztworem solanki mięsa i elementów mięsnych, tuszek i elementów drobiowych, ryb i filetów rybnych.

Umożliwia uzyskanie dużej wydajności procesu, zarówno na surowcach z kością jak i bez kości, z zachowaniem pierwotnej struktury mięśnia.

Zakres stosowania nastrzykiwarki zmienił się w związku z uszlachetnianiem świeżego mięsa oraz produkcją międzynarodowych specjałów. Prosię, szynka z kością lub pieczony kurczak to dzisiaj stały element atrakcyjnego asortymentu.

Dane techniczne:

  • wykonana ze stali nierdzewnej
  • Ilość igieł: 17 igieł
  • przepustowość mięsa: 1 500 kg/h
  • nastrzyk od 3 do 100%
  • ciśnienie podczas nastrzyku: od 1 do 4,2 bar
  • szerokość taśmy: 250 mm
  • wysokość taśmy: 280 mm
  • wymiary: 1 850×930×580 mm
  • waga: ok. 180 kg
  • zasilanie: 400V/50 Hz, 2,8kW
Każda igła jest sterowana pojedynczo. Dopiero, gdy igła wsunie się w mięso, zaczyna się nastrzyk. W ten sposób oszczędza się solankę z przyprawami, gdyż nie dochodzi do jej utraty z powodu rozpryskiwania. Ponieważ niewiele solanki wypływa z powrotem, pozostaje ona przez długi czas świeża i nie tworzy się na niej piana. Dzięki układowi odłączania, igła zatrzymuje proces nastrzyku po zetknięciu z kością. Trwa to tak długo, aż sąsiednie igły nie wrócą do tej samej wysokości.

Pompa odśrodkowa zanurzana jest bezpośrednio w solance. Posiada przez to bardzo dobre właściwości zasysające, dzięki którym nie powstają w niej pęcherzyki powietrza, które zaszkodziłby solance. Zakres ciśnienia od 0,3 bar do 4,2 bar, nawet przy najwyższej wydajności praktycznie nie spada. Pompa nastrzykuje co do procenta, niezależnie czy jest to 3% czy 60% nastrzyku.

Dzięki płynnej regulacji ciśnienia mieszanek peklujących oraz płynnej regulacji skoku taśmy IR15 zapewnia wysoką efektywność nastrzyku. Lekkie i otwarte ogniwa łańcucha przesuwają się przez stabilne profile. W ten sposób uzyskano dużą stabilność również w przypadku transportu ciężkich i zawierających kości kawałków mięsa. Jej konstrukcja pozwala na nakłuwanie igłami przez taśmę. Dzięki tej właściwości igły mogą całkowicie przekłuwać mięso oraz taśmę i w ten sposób nastrzykiwać również wszystkie dolne warstwy mięsa. Taśma transportowa jest lekka i pozwala na wyjęcie jej jedną ręką.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Bolek 25-07-2011, 11:12:
Jak jest taka jak opisują to jest to ciekawe urządzonko.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH