REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowości technologiczne w ofercie firmy Weindich Bastra - artykuł sponsorowany

  • Autor: Weindich Bastra - artykuł sponsorowany
  • Data: 25-07-2011, 10:27

Firma Weindich Bastra posiada w swojej ofercie wiele nowości technologicznych, m. in. Nastrzykiwarkę niemieckiej firmy Rühle model IR 17.

REKLAMA

Urządzenie to przeznaczone jest do nastrzyku roztworem solanki mięsa i elementów mięsnych, tuszek i elementów drobiowych, ryb i filetów rybnych.

Umożliwia uzyskanie dużej wydajności procesu, zarówno na surowcach z kością jak i bez kości, z zachowaniem pierwotnej struktury mięśnia.

Zakres stosowania nastrzykiwarki zmienił się w związku z uszlachetnianiem świeżego mięsa oraz produkcją międzynarodowych specjałów. Prosię, szynka z kością lub pieczony kurczak to dzisiaj stały element atrakcyjnego asortymentu.

Dane techniczne:

  • wykonana ze stali nierdzewnej
  • Ilość igieł: 17 igieł
  • przepustowość mięsa: 1 500 kg/h
  • nastrzyk od 3 do 100%
  • ciśnienie podczas nastrzyku: od 1 do 4,2 bar
  • szerokość taśmy: 250 mm
  • wysokość taśmy: 280 mm
  • wymiary: 1 850×930×580 mm
  • waga: ok. 180 kg
  • zasilanie: 400V/50 Hz, 2,8kW
Każda igła jest sterowana pojedynczo. Dopiero, gdy igła wsunie się w mięso, zaczyna się nastrzyk. W ten sposób oszczędza się solankę z przyprawami, gdyż nie dochodzi do jej utraty z powodu rozpryskiwania. Ponieważ niewiele solanki wypływa z powrotem, pozostaje ona przez długi czas świeża i nie tworzy się na niej piana. Dzięki układowi odłączania, igła zatrzymuje proces nastrzyku po zetknięciu z kością. Trwa to tak długo, aż sąsiednie igły nie wrócą do tej samej wysokości.

Pompa odśrodkowa zanurzana jest bezpośrednio w solance. Posiada przez to bardzo dobre właściwości zasysające, dzięki którym nie powstają w niej pęcherzyki powietrza, które zaszkodziłby solance. Zakres ciśnienia od 0,3 bar do 4,2 bar, nawet przy najwyższej wydajności praktycznie nie spada. Pompa nastrzykuje co do procenta, niezależnie czy jest to 3% czy 60% nastrzyku.

Dzięki płynnej regulacji ciśnienia mieszanek peklujących oraz płynnej regulacji skoku taśmy IR15 zapewnia wysoką efektywność nastrzyku. Lekkie i otwarte ogniwa łańcucha przesuwają się przez stabilne profile. W ten sposób uzyskano dużą stabilność również w przypadku transportu ciężkich i zawierających kości kawałków mięsa. Jej konstrukcja pozwala na nakłuwanie igłami przez taśmę. Dzięki tej właściwości igły mogą całkowicie przekłuwać mięso oraz taśmę i w ten sposób nastrzykiwać również wszystkie dolne warstwy mięsa. Taśma transportowa jest lekka i pozwala na wyjęcie jej jedną ręką.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Bolek 25-07-2011, 11:12:
Jak jest taka jak opisują to jest to ciekawe urządzonko.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH