Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Paniery - obecne kierunki technologii - artykuł sponsorowany

  • Autor: dr inż. Robert Iwański - artykuł sponsorowany
  • Data: 16-08-2010, 15:30
Paniery - obecne kierunki technologii - artykuł sponsorowany
fot. glutenfreegilliansfoods.netfirms.com

Panierowanie w języku kulinarnym oznacza obtoczenie przygotowanych kawałków surowca tzw. panierka. Obecnie panier to mieszanka mąki, skrobi i przypraw. Nadaje złocistą bardzo pożądaną barwę powierzchni smażonych produktów. Zatrzymując wyciek z produktu właściwego i składniki odpowiedzialne za aromat, zapewnia dobrą soczystość i kruchość mięsa. Specjalnie dobrane składniki panieru zabezpieczają go przed chłonięciem zbyt dużych ilości tłuszczu w trakcie smażenia.

Może być również szeroko stosowany w przemyśle spożywczym zastępując powszechnie bułkę tartą. Pozwalają uniknąć monotonii wielu potrawom zwiększając tym samym ich atrakcyjność poprzez urozmaicenie wyglądu zewnętrznego i podniesienie smakowitości. Produkt panierowany zyskuje na wartości w połączeniu z kruchą i chrupiącą teksturą panieru, co zwiększa przyjemność jego konsumowania. Paniery korygują kształt produktu - wyrównają i wygładzają jego powierzchnię, zakrywają różnego rodzaju pęknięcia i uszkodzenia, a tym samym poprawiają ogólny wygląd produktu oraz jego wytrzymałość mechaniczną. Paniery w sposób istotny ograniczają wyciek wody wraz z rozpuszczonymi w niej składnikami odpowiedzialnymi za aromat, zmniejszenia ubytki masy podczas ogrzewania i przechowywania oraz zapewniają bardzo dobrą soczystość i kruchość produktu. Chroni on również mięso przed bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury w czasie ogrzewania, zabezpiecza przed dostępem tlenu z powietrza zarówno podczas ogrzewania jak również chłodniczego lub zamrażalniczego przechowywania, ograniczając w ten sposób procesy utleniania lipidów oraz rozwój mikroorganizmów. Przyczynia się w tym samym do wydłużenia okresu przydatności produktu do spożycia. Panier zabezpiecza także przed chłonięciem zbyt dużej ilości tłuszczu w trakcie smażenia (Kołakowski E. 1984).

Panierowanie spełnia kilka funkcji technologicznych do których można zaliczyć: poprawę cech sensorycznych produktu, głównie jego barwy, smaku, zapachu i wyglądu (kształtu), poprawę tekstury produktu, zwiększenie odporności na urazy mechaniczne, zabezpieczenie przed stratami wody, zabezpieczenie przed dostępem powietrza, zabezpieczenie białek przed bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury podczas obsmażania lub smażenia.

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH