Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci zaczynają dostrzegać ryzyko związane ze zjawiskiem fałszowania żywności - wywiad

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-03-2017, 12:10
Producenci zaczynają dostrzegać ryzyko związane ze zjawiskiem fałszowania żywności - wywiad
Dominik Lisiewski, audytor wiodący DNV GL Business Assurance, fot. DNV GL

O zarządzaniu ryzykiem w kontekście bezpieczeństwa żywności, fałszowaniu produktów spożywczych i o tym jak producent może się zabezpieczyć przed zdarzeniami skutkującymi wycofaniem produktu ze sprzedaży rozmawiamy z Dominikiem Lisiewskim, audytorem wiodącym DNV GL Business Assurance.

Adam Tubilewicz: DNV GL dostarcza przedsiębiorcom rozwiązania pozwalające na zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Co to oznacza w praktyce?

Dominik Lisiewski: Naszym zadaniem jest przede wszystkim dostarczenie niezależnej i profesjonalnej oceny dla firm, które audytujemy. Sprawdzamy, na ile mechanizmy przez nie stosowane w codziennej praktyce gwarantują, że wytwarzane produkty są zgodne z prawem, nie będą stanowić zagrożenia dla konsumenta oraz zostały wyprodukowane zgodnie z ustalonymi wymaganiami jakościowymi. Oczywiście, nie wyręczamy w pracy służb nadzoru państwowego, gdyż nasze spojrzenie oparte jest nie tylko na prawie, ale także na standardach, które zostały stworzone na całym świecie, aby dbać o produkty całego łańcucha spożywczego.

Jakie zatem rozwiązania z zakresu bezpieczeństwa żywności oferuje DNV GL?

Część z nich to narzędzia sieci handlowych do nadzoru nad dostawcami, jak normy IFS czy BRC. Inne zostały stworzone w podobnym celu przez duże koncerny spożywcze, jak np. certyfikacja FSSC 22000. Naszym zadaniem jest maksymalnie wierne zrozumienie oczekiwań twórców norm i potwierdzenie, że są one stosowane. DNV GL jako firma działająca na rynku globalnym, ma stały dostęp do wiedzy o najlepszych dostępnych praktykach. I tą wiedzę oferujemy naszym klientom na co dzień, nie tylko zresztą z branży spożywczej.

Dużo się mówi ostatnio o zarządzaniu ryzykiem w kontekście bezpieczeństwa żywności. Jak ocenia pan największe obszary ryzyka w tym zakresie?

Najtrudniejsze w tej materii jest to, że ryzyko cały czas się zmienia. Kilkanaście lat temu największym problemem w Polsce był niski standard higieniczny zakładów produkcyjnych. Później pojawiła się cała masa nowych dla nas zagrożeń wynikających z niekontrolowanego napływu surowców z egzotycznych stron świata. W tej chwili narasta problem fałszowania żywności lub prób podszywania się pod uznane produkty markowe lub produkty spod znaku eko. Wciąż jeszcze wiele firm ma przed sobą przejście od etapu kopiowania rozwiązań w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności do etapu ciągłego zarządzania zmieniającym się ryzykiem.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH