Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja spożywcza XXI wieku

  • Autor: Artykuł sponsorowany Partnera serwisu BPSC
  • Data: 13-04-2010, 10:16

Terminale wyposażone w ekrany dotykowe to rozwiązanie, które powoli odmienia sposób funkcjonowania dużych przedsiębiorstw produkcyjnych, w tym również tych reprezentujących branżę spożywczą. Integracja tych urządzeń, odpowiedzialnych za rejestrację wszelkich procesów w ramach produkcji, z systemem klasy ERP to optymalne rozwiązanie, pozwalające zwiększyć wydajność w wielu obszarach prowadzonej działalności.

Jak to działa?

Terminale dotykowe to urządzenia rejestrujące czynności i informacje związane z procesami produkcji. Występować mogą w dwóch opcjach - stacjonarnej i przenośnej. Połączenie między terminalami a systemem odbywa się na bieżąco, w czasie rzeczywistym - wymaga to jedynie stworzenia infrastruktury utrzymującej łączność radiową. Do najważniejszych zalet takiego rozwiązania należą: rejestracja danych w miejscu ich powstawania, czyli na hali produkcyjnej, łatwość obsługi oraz możliwość zwrotnego przesyłania informacji czy poleceń wprost do poszczególnych stanowisk pracy.

Standardem staje się współpraca takich urządzeń z aplikacjami umożliwiającymi bieżącą analizę w systemie ERP danych wprowadzonych przez terminal i natychmiastowe udzielanie odpowiedzi użytkownikowi. W przypadku produkcji spożywczej rozwiązanie to jest elementem systemu wagowego. Może być wdrożone w wersji standardowej bądź dedykowanej konkretnemu klientowi.

Informacja dostępna "od zaraz"

Takie rozwiązanie to szansa na znaczne przyspieszenie obiegu informacji dotyczących przepływów detali w procesie produkcyjnym czy elektroniczną obsługę gospodarki magazynowej. Szybszy do nich dostęp zapewnia dokładne ustalenie, na jakim etapie jest określony proces produkcyjny. Umożliwia to optymalizację pracy ze względu na dostęp pracownika do wiedzy o bieżących zadaniach. Może on sprawdzić listę zadań zarejestrowanych w systemie bądź otrzymać od przełożonego określone polecenia realizacji konkretnych operacji technologicznych. Wykonane operacje wraz z odczytem kodów kreskowych urządzeń, zużytych komponentów oraz wizytówek pracowników realizujących zadanie są rejestrowane bezpośrednio w miejscu ich powstawania i w momencie pojawienia się zostają zapisane w bazie systemu ERP.

Dostęp on-line do informacji o zaawansowaniu produkcji pozwala skutecznie reagować na wszelkie zaburzenia trwającego procesu produkcyjnego. Dysponowanie tego typu informacjami w czasie rzeczywistym pozwala na zwolnienie pracowników z wykonywania mechanicznych czynności związanych z rejestracją danych o produkcji - wypełniania kart pracy, analizy stanów magazynowych, wystawiania dokumentów PW i RW czy rejestracji produktów ubocznych.

Produkcja pod pełną kontrolą.

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH