REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rektor UPW: W sektorze spożywczym wiele można jeszcze poprawić – duży wywiad

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-06-2016, 10:29
Rektor UPW: W sektorze spożywczym wiele można jeszcze poprawić – duży wywiad
prof. Tadeusz Trziszka /fot. UPW

O prawie żywnościowym, fałszowaniu żywności i współpracy pomiędzy uczelniami, a sektorem spożywczym i handlem rozmawiamy z profesorem Tadeusze Trziszką, rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

REKLAMA

Wiele się mówi o połączeniu wszystkich służb zajmujących się bezpieczeństwem żywności. Czy taka duża agencja będzie w Pańskiej opinii działała sprawniej?

W tej chwili działa pięć instytucji czuwających nad tym, żeby na talerze Polaków trafiała zdrowa i bezpieczna żywność (Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa i wreszcie Inspekcja Handlowa), każda z nich ma swoje organy… Nie wiem czy jedna duża inspekcja, jaką zamierzano stworzyć przy ministerstwie rolnictwa, rozwiąże problemy, ale nie ma wątpliwości, że konieczne jest inne zarządzanie środkami, kompetencjami i zasobami ludzkimi. Ich rozproszenie nie sprzyja skuteczności, poza tym zawsze na styku między różnymi instytucjami pozostaje „strefa niczyja” – tam najszybciej może dochodzić do nieprawidłowości. Z drugiej strony – wiadomo, że im większa struktura, tym trudniejsze dynamiczne zarządzanie, dłuższy proces decyzyjny. Być może trzeba szukać trzeciego rozwiązania: uporządkować kompetencje i ujednolicić procedury w poszczególnych instytucjach, skoordynować ich prace tylko na określonych poziomach, ale pozostawić odrębne, specyficzne zadania.

Co jakiś czas na rynku żywności w Polsce i Europie wybucha jakiś skandal dotyczący fałszowania żywności, jak np. dodawanie koniny do innych rodzajów mięsa. Jak się przed tym bronić?

- Nieuczciwości nie da się całkowicie wykluczyć z relacji społecznych czy gospodarczych, a rynek żywności nie jest w tym zakresie wyjątkiem. Trzeba jednak robić wszystko, by maksymalnie ograniczać możliwość wprowadzenia na rynek produktów niespełniających standardów, albo np. zawierających inne składniki niż deklaruje producent czy sprzedawca. Nie bez znaczenia jest tu poziom przygotowania i wiedza kontrolerów. Niezależnie od tego czy mówimy o wewnętrznej kontroli w przedsiębiorstwie produkującym żywność, czy o kontroli zewnętrznej – jej skuteczność jest pochodną poziomu zorientowania pracowników odpowiadających za kontrole.

Który element łańcucha żywnościowego jest najsłabszy pod względem zachowania bezpieczeństwa żywności?Jakie są najczęstsze błędy w zapewnieniu bezpieczeństwa w łańcuchu żywności?

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Student 18-06-2016, 09:53:
Czy w wolnym kwadracie na ścianie z JM Rektorem szybko zawiśnie Jego portret ???

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH