Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Rewolucja w recepturach

Strona 3 z 3


Autor: Paulina Mroziak
Data: 09-12-2014, 10:06

Tymczasem Mateusz Kowalewski zwraca uwagę, że dodatki do żywności - zupełnie niesłusznie - są utożsamiane ze sztucznością. - Znaczącą tego przyczyną jest ich kodyfikacja w systemie "E", której celem było wychwycenie i kontrola substancji dodatkowych, nie zaś "sztucznych". Czy sztuczną można nazwać pektynę (E-440) uzyskiwaną z jabłek lub cytrusów, agar (E-406), znany od XVII w., uzyskiwany z wodorostów, czy gumę arabskę (E-414) - błonnik pozyskiwany z drzew akacji, znany i stosowany już 2000 lat p.n.e? - to tylko niektóre przykłady podawane przez prezesa Hortimex-Plus.

Czysta etykieta

Niemniej jednak brak odpowiedniej wiedzy i przeczące sobie fakty i stwierdzenia powodują, że konsumenci coraz bardziej "E" nie chcą, zaś producenci żywności, zamiast "walczyć z wiatrakami", szukają naturalnych alternatyw. Zdaniem Kowalewskiego, ostatecznie łatwiej jest wyprodukować żywność bez "E", niż przekonać opinię publiczną.

- Nie od dziś postulujemy zdroworozsądkowe podejście: "czysta etykieta" (bez "E") to trend nieracjonalny, oparty na błędnym założeniu. Podejmujemy działania edukacyjne: spotykamy się z konsumentami, tworzymy narzędzia dostarczające obiektywnej wiedzy oraz wspieramy media chcące dostarczać wiarygodnej informacji - komentuje Mateusz Kowalewski.

Jak tłumaczy Piotr Czarniak z Hoop Polska, aktualny asortyment rynkowy jest na tyle szeroki, że każdy z konsumentów może znaleźć produkt indywidualnie dopasowany do swoich oczekiwań - również tych związanych z zawartością substancji dodatkowych.

- Patrząc z punktu widzenia producenta o szerokim portfolio produktów, musimy pamiętać, że konsumenci nie są grupą jednorodną i każdy z nich, stojąc przy sklepowej półce, może kierować się diametralnie różnymi preferencjami zakupowymi. Dokonując zakupów, część osób nie patrzy na cenę, a kieruje się jedynie znajomością brandu i opakowania. Dla innych natomiast jedynym wyznacznikiem wpływającym na zakupową decyzję jest skład produktu na etykiecie. Są też jednak konsumenci, którzy nade wszystko stawiają na cenę i lubiany przez siebie smak, nie interesując się przy tym sposobem, którym dany produkt był np. konserwowany. Tu należy podkreślić fakt, że stosowanie substancji dodatkowych zgodnie z obowiązującymi przepisami nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta w świetle dostępnych wyników badań naukowych - podsumowuje Czarniak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mateusz Kowalewski RSS ALERT    /    Hortimex-Plus RSS ALERT    /    Hortimex RSS ALERT    /    Hoop Polska RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.29.254
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.