Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tester jakości oleju spożywczego testo 270

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Testo
  • Data: 09-01-2012, 15:39

Gwarancja jakości produktu smażonego i oszczędność kosztów oleju spożywczego przy jednoczesnym spełnianiu wymagań prawnych ...Bo każda kropla jest cenna...

Pomiary temperatury oleju, a także zwartości TPM (ang. Total Polar Materials: związków polarnych) są niezwykle ważne podczas przygotowywania i przetwarzania żywności smażonej, a więc nie tylko we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, ale także w spożywczych i garmażeryjnych zakładach produkcyjnych, cukierniach, piekarniach, itp. Od pomiarów tych zależy przede wszystkim jakość żywności smażonej, jak również ekonomiczne i racjonalne zużycie oleju spożywczego.

W ostatnich latach, temat jakości żywności smażonej stał się bardzo szeroko komentowany i omawiany. W hotelach i restauracjach, w placówkach żywienia zbiorowego, obiektach typu Fast- Food, jak również w spożywczych zakładach produkcyjnych (np. piekarniach, ciastkarniach, zakładach produkujących wyroby cukiernicze, a także chrupki, prażynki oraz chipsy), a więc w zasadzie wszędzie tam gdzie wykorzystuje się olej do smażenia, nadrzędną sprawą powinna być kwestia czy stosowany olej nadal nadaje się do użytku. Olej spożywczy, w którym zawartość związków polarnych (TPM) jest zbyt wysoka, nie nadaje się dalszego wykorzystania i powinien być natychmiast wymieniony.

Powyższe założenia przestaną być w najbliższym czasie jedynie kwestią dobrej praktyki produkcyjnej, oczekiwanej od wytwórców żywności smażonej. W styczniu 2012 roku planowane jest wejście w życie Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach do smażenia oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania, precyzyjnie regulującego wymagania dotyczące maksymalnych zwartości wolnych kwasów tłuszczowych oraz związków polarnych w tłuszczach spożywczych stosowanych do smażenia. Maksymalne stężenie związków polarnych zostało oznaczone na poziomie 25%, a więc na poziomie podobnym jak w innych krajach europejskich (np. Niemcy, Francja: 24% TPM, Belgia, Włochy, Hiszpania 25% TPM, Austria, Szwajcaria: nawet 27% TPM). Spełnianie wymagań rozporządzenia kontrolowane ma być przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 580) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.