REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Tester jakości oleju spożywczego testo 270

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Testo
  • Data: 09-01-2012, 15:39

Gwarancja jakości produktu smażonego i oszczędność kosztów oleju spożywczego przy jednoczesnym spełnianiu wymagań prawnych ...Bo każda kropla jest cenna...

REKLAMA

Pomiary temperatury oleju, a także zwartości TPM (ang. Total Polar Materials: związków polarnych) są niezwykle ważne podczas przygotowywania i przetwarzania żywności smażonej, a więc nie tylko we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, ale także w spożywczych i garmażeryjnych zakładach produkcyjnych, cukierniach, piekarniach, itp. Od pomiarów tych zależy przede wszystkim jakość żywności smażonej, jak również ekonomiczne i racjonalne zużycie oleju spożywczego.

W ostatnich latach, temat jakości żywności smażonej stał się bardzo szeroko komentowany i omawiany. W hotelach i restauracjach, w placówkach żywienia zbiorowego, obiektach typu Fast- Food, jak również w spożywczych zakładach produkcyjnych (np. piekarniach, ciastkarniach, zakładach produkujących wyroby cukiernicze, a także chrupki, prażynki oraz chipsy), a więc w zasadzie wszędzie tam gdzie wykorzystuje się olej do smażenia, nadrzędną sprawą powinna być kwestia czy stosowany olej nadal nadaje się do użytku. Olej spożywczy, w którym zawartość związków polarnych (TPM) jest zbyt wysoka, nie nadaje się dalszego wykorzystania i powinien być natychmiast wymieniony.

Powyższe założenia przestaną być w najbliższym czasie jedynie kwestią dobrej praktyki produkcyjnej, oczekiwanej od wytwórców żywności smażonej. W styczniu 2012 roku planowane jest wejście w życie Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach do smażenia oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania, precyzyjnie regulującego wymagania dotyczące maksymalnych zwartości wolnych kwasów tłuszczowych oraz związków polarnych w tłuszczach spożywczych stosowanych do smażenia. Maksymalne stężenie związków polarnych zostało oznaczone na poziomie 25%, a więc na poziomie podobnym jak w innych krajach europejskich (np. Niemcy, Francja: 24% TPM, Belgia, Włochy, Hiszpania 25% TPM, Austria, Szwajcaria: nawet 27% TPM). Spełnianie wymagań rozporządzenia kontrolowane ma być przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH