Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wywiad z Wojciechem Szefnerem, dyrektorem Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 03-10-2016, 15:12
Wywiad z Wojciechem Szefnerem, dyrektorem Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, fot. LOIiWA

- Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych skupia się na współpracy z firmami w zakresie analiz laboratoryjnych oraz testowania i sprawdzaniami nowych produktów na liniach technologicznych. Atutem naszych linii jest fakt, że możemy odwzorować procesy przy użyciu niewielkich ilości surowca - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Wojciech Szefner, dyrektor LOIiWA.

Wojciech Szefner będzie prelegentem podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu (17-18 października, Warszawa. Weźmie udział w sesji "Innowacje  na start – prezentacje innowatorów  i start-upów przed Forum Ekspertów" KLIKNIJ I ZAREJESTRUJ SIĘ DO UDZIAŁU W KONFERENCJI!

Czym jest Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych?

Wojciech Szefner: Jest to ośrodek badawczo-rozwojowy dla sektora rolno-spożywczego. Forma prawna to uczelniana spółka celowa, której właścicielem jest Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie. Jesteśmy jedynym tego typu ośrodkiem w kraju, który dysponuje liniami technologicznymi przetwórstwa spożywczego w skali półprzemysłowej (mleczarską (serownię i twarożkarnię), winiarską, browarniczą, mięsną, piekarską garmażeryjną oraz owoców i warzyw). 

Do dyspozycji mamy także laboratoria: biologii molekularnej i elektroforezy, chromatografii gazowej i cieczowej, spektrometrii, mikrobiologicznym oraz pozostałych analiz instrumentalnych. W Ośrodku znajduje się także część ogrodnicza, szkółkarska oraz własna winnica doświadczalna.

Wartość inwestycji to ponad 42 mln zł, współfinansowana ze środków Urzędu Marszałkowskiego woj. Lubuskiego. W związku z tym świadczymy nasze usługi z uwzględnienie pomocy de minimis, co znacznie może obniżyć koszty przedsiębiorstw.

Czym zajmuje się Ośrodek? W jaki sposób współpracujecie Państwo z producentami żywności?

Skupiamy się na współpracy z firmami w zakresie analiz laboratoryjnych oraz testowania i sprawdzaniami nowych produktów na naszych liniach technologicznych. Atutem tych linii jest fakt, że możemy odwzorować procesy przy użyciu niewielkich ilości surowca. Uczestniczymy w wielu próbach, testach, wynajmujemy infrastruktura i wiele innych form współpracy. Pracujemy również nad własnymi projektami, sprzedajemy licencje na nasze produkty firmom (4 licencje sprzedane – nowe pieczywo, makarony z naturalnym wsadem warzywnym). W tej chwili mamy opracowane nowe lody, musy warzywno-owocowe (bez grama białego cukru), kluski i wiele wiele innych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH