Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wywiad z Wojciechem Szefnerem, dyrektorem Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 03-10-2016, 15:12
Wywiad z Wojciechem Szefnerem, dyrektorem Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, fot. LOIiWA

- Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych skupia się na współpracy z firmami w zakresie analiz laboratoryjnych oraz testowania i sprawdzaniami nowych produktów na liniach technologicznych. Atutem naszych linii jest fakt, że możemy odwzorować procesy przy użyciu niewielkich ilości surowca - mówi w rozmowie z Portalem Spożywczym Wojciech Szefner, dyrektor LOIiWA.

Wojciech Szefner będzie prelegentem podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu (17-18 października, Warszawa. Weźmie udział w sesji "Innowacje  na start – prezentacje innowatorów  i start-upów przed Forum Ekspertów" KLIKNIJ I ZAREJESTRUJ SIĘ DO UDZIAŁU W KONFERENCJI!

Czym jest Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych?

Wojciech Szefner: Jest to ośrodek badawczo-rozwojowy dla sektora rolno-spożywczego. Forma prawna to uczelniana spółka celowa, której właścicielem jest Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie. Jesteśmy jedynym tego typu ośrodkiem w kraju, który dysponuje liniami technologicznymi przetwórstwa spożywczego w skali półprzemysłowej (mleczarską (serownię i twarożkarnię), winiarską, browarniczą, mięsną, piekarską garmażeryjną oraz owoców i warzyw). 

Do dyspozycji mamy także laboratoria: biologii molekularnej i elektroforezy, chromatografii gazowej i cieczowej, spektrometrii, mikrobiologicznym oraz pozostałych analiz instrumentalnych. W Ośrodku znajduje się także część ogrodnicza, szkółkarska oraz własna winnica doświadczalna.

Wartość inwestycji to ponad 42 mln zł, współfinansowana ze środków Urzędu Marszałkowskiego woj. Lubuskiego. W związku z tym świadczymy nasze usługi z uwzględnienie pomocy de minimis, co znacznie może obniżyć koszty przedsiębiorstw.

Czym zajmuje się Ośrodek? W jaki sposób współpracujecie Państwo z producentami żywności?

Skupiamy się na współpracy z firmami w zakresie analiz laboratoryjnych oraz testowania i sprawdzaniami nowych produktów na naszych liniach technologicznych. Atutem tych linii jest fakt, że możemy odwzorować procesy przy użyciu niewielkich ilości surowca. Uczestniczymy w wielu próbach, testach, wynajmujemy infrastruktura i wiele innych form współpracy. Pracujemy również nad własnymi projektami, sprzedajemy licencje na nasze produkty firmom (4 licencje sprzedane – nowe pieczywo, makarony z naturalnym wsadem warzywnym). W tej chwili mamy opracowane nowe lody, musy warzywno-owocowe (bez grama białego cukru), kluski i wiele wiele innych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane