Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

11 napojów i potraw na liście Produktów Tradycyjnych

  • Autor: PAP
  • Data: 26-04-2012, 09:52

Na ministerialnej liście Produktów Tradycyjnych znajduje się 11 potraw i napojów z województwa lubuskiego. W połowie kwietnia br. wpisano na nią schab słubicki.

Na liście lubuskich regionalnych specjałów są także: paska Bukowińska, piwo wschowskie, wino gronowe, strudel, kapusta kiszona nadnotecka, miód wielokwiatowy z doliny Noteci, jarzębiak, jarzębiak na winiaku, trójniak i bochen chleba starowiejskiego.

"Mimo starań, aby wpisywanie produktu na listę było mniej skomplikowane, producenci z naszego regionu mają ogromny problem z udokumentowaniem tradycji wytwarzania i związku z regionem. Lubuskie jest młodym województwem. Ludność napływowa, która znalazła tutaj swój dom, przywiozła ze sobą nie tylko obyczajowość, ale też tradycje kulinarne - kultywuje się zwyczaje z różnych regionów przedwojennej Polski i dawnych Kresów Wschodnich. To tam lokalne przysmaki i napoje stają się produktami tradycyjnymi" - powiedziała marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak.

Marszałek zaznaczyła, że mieszkańcy z wielką determinacją walczą o nową tożsamość kulinarną regionu. "Jako jedyni w kraju mamy na liście produktów tradycyjnych wino, z czego jesteśmy bardzo dumni. Lubuskie jest warte uwagi ze względu na różne wspaniałości i niepowtarzalne smaki, które oferuje turystom" - powiedziała Polak.

Przykładem może być schab tradycyjny słubicki, który trafił na listę dzięki staraniom Grażyny Dereń ze wsi Lubiechnia Wielka w powiecie słubickim. Gospodyni postanowiła ocalić od zapomnienia jeden z przepisów z Kresów Wschodnich, który przekazał jej dziadek.

Surowy schab musi pochodzić z tucznika o wadze ok. 120 kg. Następnie mięso jest przyprawiane: solą, pieprzem, czosnkiem, kozieradką i trafia do lodówki na 4-5 dni. Schab jest wędzony na zimno w błonie okalającej sadło tucznika.

"Tak przygotowany schab jest soczysty, ma lekko czosnkowy zapach, a mięso jest różowe i apetycznie wygląda, a smakuje wspaniale" - powiedziała PAP Dereń.

Dodała, że prowadzi rozmowy z właścicielami małych masarni z pobliskich miejscowości, aby skorzystały z przepisu i dołączyły schab słubicki do swojej oferty wędlin.

"To pozwoli na poznanie jego smaku większej liczbie ludzi i uchroni przepis od zapomnienia. Tradycja wyrobu tego schabu została udokumentowana w literaturze kulinarnej; był on przygotowywany już od 1868 roku" - dodała.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH