REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

50 mln zł - tyle rocznie wydają Polacy na sfałszowaną żywność

  • Autor: Bloomberg Businessweek Polska
  • Data: 22-04-2013, 08:35
50 mln zł - tyle rocznie wydają Polacy na sfałszowaną żywność
Często praktyką jest zastępowanie mięsa skrobią, tłuszczem czy białkiem sojowym

50 miliardów złotych rocznie wydają rocznie Polacy na sfałszowaną żywność i napoje. Zalewa nas druga w historii, wielka fala podrabianego jedzenia - pisze "Bloomberg Businessweek Polska".

REKLAMA

O fałszowaniu żywności "Bloomberg Businessweek Polska" rozmawiał z wieloma osobami znającymi kulisy branży spożywczej. W zdecydowanej większości żądali anonimowości. Żadna firma nie chce się kojarzyć z tym tematem

Sposobów na oszustwa jest mnóstwo. Najpopularniejszy i najprostszy to zwykła podmiana droższego składnika na tańszy. Gdy w USA organizacja non profit Oceana zbadała ryby w sklepach i restauracjach, stwierdziła, że co trzecia była oznakowana jako inny gatunek. Są też metody bardziej wyrafinowane. Mięso zastępuje się skrobią, tłuszczem czy białkiem sojowym. Najtańszego kurczaka w Polsce masowo używa się do fałszowania wyrobów zgoła niedrobiowych. Można z niego zrobić nawet wieprzowe kabanosy albo słynne już na całą Polskę parówki z "cielęciną".

Do wędlin dodawana jest sól przemysłowa. Podrabiany susz jajeczny ma śladową ilość jajek, za to dużą ilość suszu rybnego z dodatkiem wapnia i kurkumy. Do serów dodaje się oleje roślinne - co powoduje, że potem w przyspieszonym tempie jełczeją (niechlubnym zwycięzcą tych zawodów wydaje się na razie pewien ser gouda, niedawno namierzony przez kontrolerów - miał 91 proc. tłuszczu roślinnego). To tylko kilka przykładów z ostatnich miesięcy.

Najczęściej fałszowanym nabiałem jest masło. Zgodnie z normami powinno zawierać 82 proc. tłuszczu zwierzęcego i wodę. W rekordowym 2010 roku Państwowa Inspekcja Handlowa kwestionowała aż 60 proc. kostek masła. I wbrew pozorom dotyczy to nie tylko wyrobów firm krzaków.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSS 22-04-2013, 11:17:
artykuł sugeruje, że Polska jest fałszerzem żywności. Przecież "optymalizacja kosztów" przyszła z "zachodu". USA oraz kraje rozwinięte w UE dominują w zastosowaniu zamienników, białka sojowego, fosforanów, karagenów, mączki chleba świętojańskiego....
przede wszystkim Polacy muszą nauczyć się czytać etykiety..
  • iluzjonista 22-04-2013, 09:40:
Ale o co wam chodzi, pasibrzuchy? Będziecie chudsi i zdrowsi. Te firmy to wasi dobroczyńcy i łaskawcy. hehehehe

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH