Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

60 proc. Polaków jest gotowych zapłacić więcej za "ekologiczny" posiłek w restauracji

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-11-2011, 12:01
60 proc. Polaków jest gotowych zapłacić więcej za
Fot. Unilever Food Solutions

Aż 80 proc. ankietowanych w krajach zachodnich i 87 proc. z pozostałych krajów, jest zaniepokojonych ilością wyrzucanego jedzenia przez restauracje, kantyny i bary. W Polsce troskę tę deklaruje aż 83 proc. badanych - wynika z World Menu Report 2, badania zrealizowanego na zlecenie firmy Unilever Food Solutions.

Z badania przeprowadzonego w ośmiu krajach świata, w tym również w Polsce, wynika, że dla konsumentów ważne jest, aby działalność lokali gastronomicznych była jak najbardziej przyjazna dla środowiska naturalnego - popiera to aż 83 proc. Polaków. Wyniki raportu wskazują ponadto, że Polacy są i chcą być coraz bardziej świadomi tego, jaką drogę pokonuje ich pożywienie, począwszy od miejsca produkcji, a skończywszy na talerzu.

Potrzebę większej przejrzystości wokół tego, co jest podawane w restauracji, w jaki sposób zostało pozyskane i przetworzone, wyraziło aż 84 proc. ankietowanych. Ponad 40 proc. respondentów, jako organ nadzorujący i odpowiedzialny za zapewnienie transparentności wokół proekologicznych praktyk lokali wskazało polski rząd.

Wprowadzenie powyższych udogodnień, zdaniem konsumentów, pozwoli im na jeszcze większą kontrolę nad jakością jedzenia spożywanego poza domem. Polacy chcą, aby spożywane dania były smaczniejsze, bardziej pożywne i zdrowe i jednocześnie, aby produkty, z których zostały przygotowane zostały pozyskane w sposób zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju i chroniący środowisko.

Ankietowani z ośmiu krajów byli raczej zgodni w swoich opiniach. Znaczące różnice pojawiły się dopiero, kiedy respondentów zapytano o to, czy są skłonni zapłacić więcej za posiłek w lokalu, który wprowadziłby system właściwego gospodarowania odpadami żywności, ograniczający ich ilość oraz minimalizujący wpływ na środowisko. Skłonna do tego byłaby większa liczba klientów w krajach rozwijających się (70 proc.), niż w krajach zachodnich (46 proc.), a także, co może być zaskakujące - prawie 60 proc. Polaków.

Podobnie było w przypadku, gdy ankieterzy spytali o transparentność wokół działań lokalu gastronomicznego. O wiele większy odsetek konsumentów (89 proc.) z Chin Brazylii, Rosji i Turcji, niż z krajów zachodnich (66 proc.) potwierdził, że potrzebna jest większa przejrzystość praktyk przyjaznych środowisku w lokalach gastronomicznych.

World Menu Report to realizowane dwa razy do roku badanie zostało przeprowadzone w formie ankiety na reprezentatywnej grupie konsumentów z ośmiu krajów - zarówno rozwiniętych, jak i rozwijających się - USA, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Rosji, Brazylii, Polski i Turcji. Przebadano 4 tys. osób (500 z każdego kraju) jedzących poza domem przynajmniej raz w tygodniu. Miasta, w których ankietowano konsumentów, zostały podzielone na "1 stopnia" (największe miasta) i "2 stopnia" (mniejsze miasta).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kpt. 27-11-2011, 16:27:
tylko u ekologicznego chlopa ,jesli ma agroturystyke ,moglbym u siebie mam surowce ,niezle gotuje,urzadzilem knajpe na 50 osob,ale posilek kosztowalby 60-80 zl od osoby przy oblozeniu 20%,teoretycznie wszystko gra ,ale knajpiarze narzekaja
  • regionalnesmaki 27-11-2011, 10:24:
W artykule nie chodzi o żywność ekologiczną, używaną przy sporządzaniu posiłków a o "ekologiczność" samej restauracji, czyli zarządzanie odpadkami i te rzeczy o których napisano w artykule.A co do żywności ekologicznej to się zgodzę, że nijak tego nie da się sprawdzić, na smak jest to nie rozeznania, szczególnie po obróbce.
We Włoszech, Szwajcarii lub Francji są restauracje które reklamują się tym, że dania są przygotowywane na oryginalnych regionalnych produktach z oznaczeniami geograficznymi np. serem Gruyere AOC czy innymi. W różnych krajach da się oczywiście spotkać jadłodalnie serwujące żywność ekologiczną lub z dania z wykorzystaniem ekologicznych, certyfikowanych, surowców. Poziom gastronomii jednak znacząco przewyższa to co mamy w Polsce, więc w Polsce takie coś nie ma racji bytu, głównie przez świadomość społeczeństwa i nieuczciwość restauratorów.
  • kelner 27-11-2011, 09:27:
tk zwana zywnosć ekologiczna to jest lipa....czy konsument ma możliwość sprawdzenia czy dany posiłek zoztał wykonany z żywności ekologicznej ?????2970

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH