Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Air Liquide: MAP stosuje się najczęściej w przemyśle mięsnym i owocowo-warzywnym

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 14-09-2012, 11:52
Air Liquide: Rośnie zapotrzebowanie na produkty wygodne
Maria Kostka, Business Developer for Food Industry Air Liquide Sp. z o. o.

W związku ze zmianą przyzwyczajeń konsumenta i poszukiwaniem przez niego produktów naturalnych, bez konserwantów, pakowanie w atmosferze modyfikowanej znajduje coraz większe zastosowanie we wszystkich branżach spożywczych. Najszerzej technologia ta stosowana jest jednak w przemyśle mięsnym oraz owocowo - warzywnym - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Maria Kostka, Business Developer for Food Industry Air Liquide Sp. z o. o.

W związku ze zwiększającym się zapotrzebowaniem konsumentów na produkty wygodne, o wysokiej jakości i przedłużonym terminie trwałości, pakowanie w atmosferze modyfikowanej znajduje zastosowanie w coraz szerszym asortymencie produktów. - Skład stosowanych mieszanek gazowych dobiera się obecnie bardzo dokładnie w zależności od charakterystyki produktu. Przykładem są chociażby mieszanki świeżych sałat, przy których kilkuprocentowa różnica zawartości np. tlenu ma olbrzymi wpływ na jakość produktu podczas przechowywania - mówi Maria Kostka.

Podkreśla, że należy także pamiętać o olbrzymiej roli zoptymalizowania pozostałych składowych elementów procesu, takich jak barierowość folii, czy stosunek objętości gazu do objętości produktu. - Firma Air Liquide kładzie duży nacisk na profesjonalną obsługę technologiczną jej klientów wychodząc naprzeciw wszelkim nowo pojawiającym się zapotrzebowaniom i problemom - dodaje.

- Nie należy zapominać o pokrewnym do pakowania w atmosferze modyfikowanej rozwiązaniu, jakim jest przechowywanie w atmosferze kontrolowanej. Technologię tę stosuje się głównie w przypadku całych owoców i warzyw podczas ich magazynowania czy dystrybucji, dzięki czemu przechowywany produkt cechuje się lepszą jakością i dłuższym terminem przydatności do spożycia - mówi Maria Kostka.

Czytaj także: MAP w mleczarstwie

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 761) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH