REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Alternatywą dla dodatków są innowacje procesów produkcyjnych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 17-04-2014, 12:58
Alternatywą dla dodatków są innowacje procesów produkcyjnych
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex Plus /fot.żelaznastudio

Często alternatywą dla niektórych dodatków nie są inne, lecz innowacje procesów. Odpowiednie pakowanie (np. aseptyczne, w modyfikowanej atmosferze, pakowanie jednostkowe) może prowadzić do wyeliminowania substancji przedłużających trwałość - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex Plus.

REKLAMA

Można też zredukować ich zawartość proponując produkty o mniejszej zawartości wody (podsuszane). - Wracamy wówczas do dawnych metod konserwowania żywności (suszenie). Pewnym problemem jest tu jednak konflikt z trendem do obniżania zawartości soli, która od stuleci służyła jako substancja konserwująca produkty mięsne - mówi Mateusz Kowalewski.

Zwraca uwagę, że czynnikiem mającym największy wpływ na innowacje jest trend „czystej etykiety" (clean label). To on wymusza na producentach żywności poszukiwanie alternatyw dla „E" a na wytwórcach składników - proponowanie odpowiednich rozwiązań. „Wrogiem publicznym nr 1" jest (nie do końca zasadnie) glutaminian sodu. Alternatywami mogą być ekstrakty drożdżowe, aromaty, mieszanki odpowiednich przypraw lub inne (niż kwas glutaminowy) aminokwasy. Poszukuje się też możliwości zastąpienia skrobi modyfikowanych zagęstnikami natywnymi - tu jednak mało jest skutecznych rozwiązań.

Kolejnym czynnikiem sprzyjających poszukiwaniu innowacji są zalecenia WHO dotyczące redukcji sodu w diecie. „Ofiarą" jest sól kuchenna (chlorek sodu) a „lekarstwem" ponownie - mieszanki przypraw, aromaty lub inne preparaty.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bb 18-04-2014, 11:18:
Ekstrakt drozdzowy to tez glutaminian. Wszystko jest wtedy przesolone I bez dobrego smaku.
  • XYGH 17-04-2014, 13:54:
"Wrogiem publicznym nr 1" jest (nie do końca zasadnie) glutaminian sodu"

Zasadnie, bo wszystko smakuje przez ten syf jak żarcie z Maca.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 247) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH