Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Andrzej Gantner/PFPŻ: Nasza żywność musi być coraz lepszej jakości

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 20-02-2014, 14:00
Andrzej Gantner/PFPŻ: Nasza żywność musi być coraz lepszej jakości
Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ). Fot. PTWP

Producenci muszą bardzo mocno pilnować jakości, zgodności tego co produkujemy z tym, co mówimy i co piszemy o naszej żywności. Każdy następny rok będzie wymuszał na nich, by coraz większy nacisk kłaść na jakość i markę, bo nasze przewagi cenowe maleją - ocenia Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

- Istnieje poważny dysonans pomiędzy tym, co eksportujemy na masową skalę a tym, co mówimy o naszej żywności. Popełniamy błąd polegający na tym, że opierając wizerunek na produktach premium (tradycyjnych i regionalnych) nie budujemy struktur ich dystrybucji na rynkach zagranicznych - mówi Andrzej Gantner.

Jako przykład podaje oscypek, który miał realną szansę być sztandarowym polskim serem premium na eksport, ale niestety nie jest. - Nie może tak być, że lokujemy na rynku produkty wyłącznie konkurencyjne cenowo w segmencie średniej lub niskiej półki, a nie konkurujemy na półce premium, bo nie potrafimy ich wyprodukować w ilości pozwalającej na zaistnienie na rynkach zagranicznych, ani ich tam wypromować - mówi.

Ponadto, jak ocenia ekspert, potrzeba podjąć poważnie działania jako sektor na rzecz wzmocnienia urzędowej kontroli żywności w Polsce i doprowadzenia do pełnej koordynacji działania tych służb, tak, aby były one wsparciem dla uczciwych producentów i bezwzględnym narzędziem do eliminowania wszystkich tych firm, które swoim działaniem podważają wiarygodność polskiej żywności.

- W naszym własnym interesie powinniśmy doprowadzić do stworzenia systemu prewencji i walki z szarą strefą produkcji żywności, która jest źródłem wszystkich poważnych afer żywnościowych. Polski rząd musi zrozumieć, że bez skutecznej walki z przestępczością w obszarze produkcji żywności, bardzo trudno będzie utrzymać dobry wizerunek naszej żywności, a co za tym idzie naszą pozycję na rynkach zagranicznych - mówi Andrzej Gantner.

- Taki kierunek pokazali Czesi, którzy w swojej umowie koalicyjnej mówią wyraźnie, że będą chronić rynek czeski pod kątem jakości. Można to uznać za zapowiedź protekcjonizmu rynku. Z drugiej strony trzeba z tego wyciągnąć wnioski, bo Czechy to czwarty rynek dla nas i trzeba się poważnie zastanowić, jaka politykę przyjąć wobec eksportu do Czech, żeby ten rynek utrzymać - dodaje.

Przeczytaj także:

Gantner: Musimy zmienić sposób promowania naszej żywności w eksporcie

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH