REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Astor: Procesy muszą być bardziej elastyczne

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-10-2012, 16:03

Dynamika dzisiejszego rynku i skrócenie czasu życia produktu, pociąga większą dywersyfikacją produktów i wymusza zmianę podejścia do procesów. Techniki organizacji produkcji i inwestycje w nowe technologie i rozwiązania ukierunkowane są na rozwiązania coraz bardziej elastyczne i zapewniające wydłużenie okresu życia instalacji produkcyjnej z możliwością szybkiego dostosowania jej w przyszłości do nowego asortymentu - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Grzegorz Fijałka, koordynator projektów, Astor Sp. z o.o.

REKLAMA

Elastyczność rozwiązań zwiększa nakłady inwestycyjne, jednak w dłuższej perspektywie obniża znacząco koszty utrzymania, pozwala na zwiększenie przewagi konkurencyjnej i eliminuje konieczność kolejnych dużych inwestycji, lub ogranicza inwestycje do przeprowadzenia drobnych modernizacji. W branży spożywczej, w której dywersyfikacja produktów sprowadza się do ewentualnej zmiany składu lub opakowania, uelastycznienie linii produkcyjnych w kontekście perspektywy działalności długoterminowej firmy i utrzymania jej rentowności, zaczyna nabierać większego znaczenia i może stać się dominującym trendem wpływającym na zwiększenie efektywności produkcji i obniżenie kosztów.

Po pierwsze, w celu podniesienia efektywności zaczynają pojawiać się bardziej elastyczne i zaawansowane technologicznie urządzenia, umożliwiające szybkie dostosowanie do nowego rodzaju asortymentu. Coraz częściej urządzenia projektowane są w taki sposób, by zapewnić ograniczenie zużycia energii, zminimalizować straty i błędy pojawiające się w trakcie procesu. Poza częścią techniczną coraz większe znaczenie zaczyna odgrywa odpowiednia logika pracy takiej maszyny. Układy sterowania i panele operatorskie stały się już standardem u producentów urządzeń technologicznych. Użytkownicy, coraz częściej jednak, poza podstawową możliwością podglądu i sterowania parametrami pracy urządzeń, wymagają bardziej zaawansowanych funkcji umożliwiających lepszą kontrolę nad całym procesem. Przykładem są systemy recepturowe dla procesów wsadowych lub systemy kontroli stanu pracy maszyny (czy to na produkcji czy na pakowaniu).

Trzeba mieć na uwadze, że na zwiększenie efektywności i obniżenie kosztów możemy spojrzeć w dwóch perspektywach: globalnej (cała firma) i lokalnej (linia produkcyjna). Przykładowo, biorąc pod uwagę zastosowanie rozszerzenia standardowego układu nadzoru maszyny o system recepturowy: patrząc globalnie możliwość prostego definiowania, testowania i modyfikacji oraz archiwizacji różnych wariantów receptur produktu, daje użytkownikowi możliwość szybszego uruchomienia wytwarzania nowego produktu, czyli skrócenia czasu TTM (time to market). Jego skrócenie, to skrócenie czasu testów, a więc ograniczenie kosztów przygotowania produktu. Szybsze dostarczenie produktu na rynek pozwala wyprzedzić konkurencję i w przypadku trafionego w gusta klientów produktu, może zwiększyć zapotrzebowanie na wytwarzanie, stymulując przy okazji wzrost efektywności.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH