Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Automatyzacja i robotyzacja: Nowe wyzwania dla branży spożywczej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-09-2014, 22:33
Automatyzacja i robotyzacja: Nowe wyzwania dla branży spożywczej
Wyroby cukiernicze, mleko, zboża, makarony, pasze, koncentraty spożywcze, piwo, przetworzone ziemniaki, warzywa i owoce - to towary, których produkcja najczęściej prowadzona jest w oparciu o nowoczesne narzędzia z zakresu automatyki i robotyki - wynika ze statystyk firmy Astor. fot. Fotolia

Sortowanie, pakowanie i paletyzacja różnorodnych produktów oraz wzrost oczekiwań wobec wydajności maszyn produkcyjnych – to według analityków firmy Astor kluczowe trendy, związane z automatyzacją i robotyzacją branży spożywczej w 2014 roku.

Eksperci podkreślają, że wdrożenie nowoczesnych rozwiązań może przynieść producentom żywności oszczędności rzędu 20 tysięcy złotych dziennie i nawet stuprocentowy wzrost wydajności.

Wyroby cukiernicze, mleko, zboża, makarony, pasze, koncentraty spożywcze, piwo, przetworzone ziemniaki, warzywa i owoce - to towary, których produkcja najczęściej prowadzona jest w oparciu o nowoczesne narzędzia z zakresu automatyki i robotyki - wynika ze statystyk firmy Astor. Jak podkreślają eksperci, polscy producenci żywności chętniej niż innowacje dotyczące samych produktów, przeprowadzają zmiany związane z opakowaniami i gramaturą. Coraz częściej podejmują się też produkcji żywności o dużym stopniu przetworzenia. Wymaga to większej elastyczności w wykorzystywaniu posiadanych zasobów wytwórczych.

- Aktualne zmiany na rynku spożywczym powodują, że wytwórcy chętnie sięgają po rozwiązania umożliwiające robotyzację procesów pakowania, paletyzacji i sortowania. Dostrzegalny jest także wzrost oczekiwań w stosunku do automatyzacji - producentom żywności zależy już nie tylko na automatyzacji pojedynczej maszyny, lecz raczej na zintegrowaniu posiadanych wysp automatyki w jeden spójny i efektywny system wspierający zarządzanie produkcją. Pozwalają na to systemy typu MES (Manufacturing Execution System), obejmujące kilka obszarów fabryki - komentuje Stefan Życzkowski, prezes firmy Astor.

Po rozwiązania z zakresu automatyki i robotyki sięgają już nie tylko globalne koncerny, ale i mniejsi - nawet wąsko wyspecjalizowani, lokalni producenci. Różnica polega na wielkości obszaru, który obejmuje np. system MES. Mniejsze przedsiębiorstwa koncentrują się na kluczowym procesie np. recepturze, podczas gdy globalne firmy wnikają w szczegółową analizę pracy urządzeń, w tym mikroprzestojów każdej z maszyn biorących udział w przetworzeniu wyrobu. Najważniejsze cele producentów żywności są takie same, niezależnie od ich rozmiaru i rodzaju wyrobu końcowego. Chodzi o wyprodukowanie produktu bezpiecznego dla zdrowia, o stałej jakości, odpowiednie jego zapakowanie i ograniczenie kosztów procesu wytwórczego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 025) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH