Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Aż 51 proc. opakowań bułki tartej jest nieprawidłowo oznakowana

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-05-2010, 13:13
Aż 51 proc. opakowań bułki tartej jest nieprawidłowo oznakowana

W 2009 roku 35,1proc. skontrolowanych partii żywności przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych było źle oznakowanych.

Najwięcej błędów zawierały opakowania bułki tartej, bo aż 51 proc. 47 proc. partii makaronu było źle oznakowanych. W granicach średniej utrzymywały się przetwory z mięsa czerwonego i przetwory zbożowe.

Wśród artykułów mleczarskich nieprawidłowo było oznakowanych 31 proc. partii.

Najlepiej wypadły napoje spirytusowe (18 proc.) i przetwory owocowo-warzywne.

Główny Inspektor podał także, że wykrywane błędy tzw. sensoryczne tj. nieprawidłowy smak czy zapach stanowią tylko ok. 2 proc. Natomiast fizyko-chemiczne tj. np. zawartość wody w maśle stanowi 10-15 proc. kontrolowanych partii żywności.

Oznakowanie artykułu rolno-spożywczego obejmuje informacje w postaci napisów, znaków towarowych, nazw handlowych, elementów graficznych i symboli, które są umieszczane na opakowaniu, etykiecie, obwolucie, ulotce, zawieszce czy dokumentach towarzyszących.

Artykuły rolno-spozywczy muszą być oznakowane w języku polskim, chyba że są przeznaczone do wywozu poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Oznakowanie musi zawierać wszystkie wymagane przepisami informacje. Główną zasadą jest, że opakowanie nie może wprowadzać konsumenta w błąd.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • producent 17-06-2010, 10:34:
Może w końcu Główny Inspektor Jakości poda z wyszczególnieniem na czym polegają błedy w oznakowaniu bułki tartej na tym forum a nie zostawia to w swojej tajemnicy aby tylko ujawniać przypadki nieprawidłowego oznakowania nieświadomie lub z niewiedzy przez piekarzy i nakładać wysokie kary. Może odezwą się piekarze, u których stwioerdzono złe oznakowanie i podzielą się tymi informacjami, przecież i tak nie muszą publicznie przyznawać się do błędów wskazując nazwę czy naziwsko piekarza. W koNcu Redakcja może zwrócić się do GIJHARS o wykaz błędów i podać w kolejnym wydaniu bo o to Was prosimy.
  • przedsiebiorca 01-06-2010, 14:08:
Proszę wymienić co jest żle. Jak to społeczeństwo przeczyta tosię uśmieje.Nie chce mówić jaka jest wartość kontrolowanej bułki. Jest to podane na www. iijhars. pl.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH