Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Badanie: Dzieci nie odżywiają się w sposób niezbędny dla ich prawidłowego rozwoju

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 14-10-2013, 13:32

Zgodnie z danymi zawartymi w "Krajowym Programie Przeciwdziałania Ubóstwu i Wykluczeniu Społecznemu 2020" ubogich lub wykluczonych dzieci w wieku 0-17 lat w Polsce jest ponad 2,1 miliona, co stanowi około 30 proc. wszystkich polskich dzieci w tym wieku.

Według badań przeprowadzonych w kwietniu 2013 roku przez firmę badawczą Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i Danone skala niezaspokojonych potrzeb żywieniowych uczniów szkół podstawowych w opinii nauczycieli nadal jest duża. Mimo, iż w stosunku do roku 2009 nauczyciele zaobserwowali 2,2 procentowy spadek liczby dzieci wymagających dożywienia, to nadal liczba dzieci niedożywionych przekracza 7 proc., co stanowi 162 tys. uczniów polskich szkół w wieku od 7-12 lat. Ponad 40 proc. polskich klas szkół podstawowych to klasy, w których przynajmniej jedno dziecko jest niedożywione. Najgorsza sytuacja występuje w szkołach wiejskich, gdzie bezpłatne lub dofinansowane dożywianie jest rzadziej dostępne niż w szkołach miejskich. Ponadto z badań wynika, że potrzeby żywieniowe blisko 37 tys. dzieci szkół podstawowych nie są zaspokojone, co oznacza, że dzieci nie odżywiają się w sposób niezbędny dla ich prawidłowego rozwoju.

Według raportu UNICEF "Warunki i jakość życia dzieci w krajach rozwiniętych", aż 40 proc. polskich dzieci w wieku 11, 13 i 15 lat nie je najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jakim jest śniadanie. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku jedzenia owoców. Zaledwie 30 proc. polskich dzieci w wieku 11, 13 i 15 lat spożywa codzienną dawkę owoców niezbędną do prawidłowego rozwoju organizmu.

Z badań Eurostatu z 2006 roku wynika, że w Polsce marnuje się aż 9 mln ton żywności rocznie. Do marnowania żywności przyznaje się 24 proc. polskich konsumentów. Głównymi "winowajcami" są konsumenci indywidualni, którzy odpowiadają za 42 proc. zmarnowanej żywności. Prawie tyle samo, bo aż 39 proc. marnuje się na etapie produkcji żywności. Restauracje i catering to 14 proc. całej zmarnowanej żywności, zaś dystrybucja odpowiada za pozostałe 5 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH