Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Bartosz Urbaniak, BNP Paribas: Gdyby nie dotowanie rolnictwa, za żywność płacilibyśmy kilka razy więcej niż obecnie

- Żywność jest tania, za tania. Jeszcze 100 lat temu w Polsce na żywność wydawaliśmy 60-80 proc. domowego budżetu. Teraz jest to około 16 proc. - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.

Bartosz Urbaniak, BNP Paribas: Gdyby nie dotowanie rolnictwa, za żywność płacilibyśmy kilka razy więcej niż obecnie
Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę

PRZECZYTAJ DUŻY WYWIAD Z BARTOSZEM URBANIAKIEM W STREFIE PREMIUM!

Intensywna produkcja jest teraz na cenzurowanym z powodu efektu cieplarnianego. Czy słusznie?

- Po pierwsze tylko rolnictwo intensywne, na skalę przemysłową jest w stanie zaspokoić rosnące potrzeby żywieniowe powiększającej się populacji światowej. Po drugie chciałbym, żeby do szerokiej opinii publicznej przebił się komunikat ze żywność jest tania, za tania. Jeszcze 100 lat temu w Polsce na żywność wydawaliśmy 60-80 proc. domowego budżetu. Teraz jest to 16 proc. Było to możliwe m.in. dzięki zwiększeniu intensywności produkcji. Druga przyczyna to dotacje unijne i krajowe. Gdyby nie one za kubeczek jogurtu płacilibyśmy nie 1 zł jak obecnie, tylko 3-3,5 zł bo taka jest jego realna, komercyjna wartość. Oczywiście taki skok cen prawie do zera zminimalizowałby ogromne marnotrawstwo żywności występujące w większości bogatych społeczeństw, ale skutkowałby także realnymi dramatami, związanymi z pytaniem „co włożyć do garnka”? - komentuje Bartosz Urbaniak.

Jak dodaje, chwalimy sobie niskie ceny żywności i obarczamy ją winą za wszystkie zawinione i niezawinione grzechy. Przykładem tego jest czarny PR związany z emisją gazów cieplarnianych w rolnictwie.

- We wszystkich doniesieniach podaje się tylko, że w latach 2005-15 emisja gazów związanych z produkcja bydła wzrosła o 18 proc. Pomija się  natomiast fakt, że ta sama emisja per sztuka bydła spadła o 11 proc. Przy rosnącym zapotrzebowaniu na żywność oczywiste jest, że globalna wartość emisji rośnie. Nikt nie chce jednak dostrzec wysiłku, który rolnictwo podejmuje by ograniczyć emisję per sztuka. Każdy inny przemysł za takie inwestycje byłby doceniony, a rolnictwo jest krytykowane. To nierzetelne manipulowanie faktami - przyznaje Urbaniak.

- W tym miejscu trzeba sobie także wyraźnie powiedzieć, że rolnictwo może rozwijać się harmonijnie tylko z pomocą państwa, czyli subwencji z naszych podatków. W innym przypadku ceny żywności pójdą w górę o 200-300 proc. Tempo postępu m.in. technologicznego jest bowiem tak duże, że rolników nie stać na to, żeby z codziennej działalności dokonać takich inwestycji jak zmniejszanie emisji gazów, melioracje, produkcja czystej energii czy odnowa parku maszynowego. Istotnym plusem tego systemu jest z kolei fakt, że jemy żywność bardzo bezpieczną, o której wiemy nie tylko skąd pochodzi, ale także jaką paszę jadła krowa, z której mleka, zrobiono serek, który kupiliśmy. Za ten przywilej ktoś musi płacić, albo indywidualny konsument przy sklepowej półce, albo wszyscy dzięki redystrybucji podatków w postaci dotacji - podsumowuje Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bartosz Urbaniak RSS ALERT    /    BNP Paribas RSS ALERT    /    ceny żywności RSS ALERT    /    rolnictwo RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • mariusz 2019-05-30 20:32:51
    jak czytam opinie takich ekspertow to mi sie noz w kieszeni otwiera. pan ten jest chyba oderwany od rzeczywistosci! ktory polski dom wydaje na jedzenie 16 % ?! chyba tylko Ci ktorzy zarabiaja po 20 tysiecy. 16% mojej wyplaty to 600 zl, proponuje sie panu uzbroic w zywnosc na miesiac za ta kwote i wtedy sie wypowiadac, a na razie swoje nic niewarte ekspertyzy zachowac dla siebie

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.196.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.