Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Bartosz Urbaniak: w 2040-2045 roku na świecie może zabraknąć wody do dalszej produkcji rolnej

- Obecnie toczy się gorąca dyskusja zwolenników i przeciwników naturalnych metod w produkcji żywności. W mojej opinii jedna i druga strona konfliktu raczej obrzucają się argumentami, niż próbują wspólnie zastanowić się nad rozwiązaniem problemu - mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BGŻ BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę.

Bartosz Urbaniak: w 2040-2045 roku na świecie może zabraknąć wody do dalszej produkcji rolnej
Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę/ fot. PTWP

- Dodatkowo, zwolennicy naturalnych metod, jedzenia organicznego, czy wyprodukowanego zgodnie z ideą slow food, także powinni się uderzyć w piersi. Traktują obronę klimatu, jak wytrych, nie mówiąc, że zwierzęta hodowane organicznie są mniej wydajne zarówno pod względem dostarczanego mięsa, jak i mleka. To oznacza, że aby dostarczyć na rynek taką samą ilość żywności, musieliby zwiększyć 2-3 krotnie liczbę hodowanych krów, by zaspokoić popyt na organiczne mleko. Wiąże się to również z emisją nawet trzykrotnie większej ilości gazów cieplarnianych do atmosfery (głównie metanu) - wylicza Bartosz Urbaniak.

Jego zdaniem na szczęście, zasady ekonomii rynkowej działają i żywność organiczna oraz bio jest znacznie droższa na sklepowych półkach. - Wynika to z wyższych kosztów jej produkcji. Dopóki ma ona małe udziały rynkowe, to możemy sobie pozwolić na taką ekstrawagancję. Gdyby jednak zapotrzebowanie na taką żywność stało się powszechne, okazałoby się, że nie mamy tyle zasobów naturalnych, żeby prowadzić w pełni zrównoważoną klimatycznie produkcję, która jednocześnie pozwala wyżywić rosnącą populację ludności na świecie - dodaje ekspert.

I przyznaje, że nie ma co jednak chować głowy w piasek i trzeba przyznać, że problem istnieje. - Sądzę, więc, że w przyszłości konieczne będzie ograniczenie spożycia mięsa czerwonego, którego produkcja jest bardzo energochłonna i zasobochłonna. Żeby wyprodukować 1 kg wołowiny należy zużyć 14 tys. litrów wody. Z przykładów, którymi się posługujemy wynika, że 1 hamburger to ekwiwalent 2 miesięcy kilkuminutowych pryszniców. Oznacza to, że nieefektywność produkcji mięsnej szczególnie w zakresie zużycia wody jest gigantyczna i musi dojść do konkretnej zmiany w tym zakresie. Jeżeli spojrzymy szerzej, to zmierzymy się z następującymi faktami: rolnictwo zużywa 70 proc. wody użytkowej, przemysł - 25 proc., a gospodarstwa domowe, w tym hotele tylko 5 proc. - mówi Urbaniak. 

Te dane nie napawają optymizmem. - Jeżeli zgodnie z prognozami w perspektywie 25-30 lat podwoi się liczba ludności, a wzrost zapotrzebowania na żywność sięgnie 130-150 proc. to według wielu wyliczeń już w 2040-2045 roku może zabraknąć na świecie wody do dalszej produkcji rolnej. Jest to bliska perspektywa. Czekają  nas więc radykalne decyzje, ale bez ich podjęcia jeszcze drastyczniejsze kryzysy. Podtrzymujemy prognozę, że w ciągu 10 lat może nas spotkać globalny kryzys żywnościowy. Jest to efekt napięć w modelu ekonomicznym - mówi ekspert BGŻ BNP Paribas.

Cała rozmowa z Bartoszem Urbaniakiem jest dostępna w naszej Strefie Premium.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bartosz Urbaniak RSS ALERT    /    Bank BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    eksport żywności RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.84.130.252
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.