REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

BIEC: w czerwcu poprawa koniunktury

  • Autor: PAP
  • Data: 29-06-2009, 10:22

Czerwiec jest kolejnym miesiącem poprawy koniunktury. Wskaźnik Wyprzedzający Koniunktury, informujący z wyprzedzeniem o przyszłych tendencjach w gospodarce, od trzech miesięcy wzrasta. W tym miesiącu poprawił się o kolejne dwa punkty - podaje w raporcie Biuro Inwestycji i Cykli Ekonomicznych (BIEC).

REKLAMA

Spośród ośmiu składowych wskaźnika pięć poprawiło się w stosunku do notowań sprzed miesiąca, jedna pozostała na niezmienionym poziomie, zaś dwie pogorszyły się.

"Utrwalają się pozytywne tendencja w sferze realnej, poprawie ulegają również oczekiwania uczestników rynku co do kondycji gospodarki w przyszłości. Rosną szanse na przełamanie recesji w gospodarce światowej. Wszystko to stwarza nadzieję na jej pokonanie jeszcze w tym roku i nadejście ożywienia w kolejnym" - napisano w komentarzu do badań.

Jednocześnie analitycy BIEC przestrzegają, że w prognozowaniu koniunktury w najbliższej przyszłości zachować należy szczególną ostrożność.

"W przypadku dotkliwych recesji podwójne dna zdarzają się znacznie częściej niż w przypadku recesji łagodnych" - oceniają.

Z badań Biura wynika, że od trzech miesięcy zwiększa się tempo napływu nowych zamówień od kontrahentów zagranicznych, od dwóch miesięcy rosną również zamówienia przeznaczone na rynek krajowy.

"Eksportowi sprzyjało osłabienie kursu złotego, które miało miejsce od sierpnia ub. roku do lutego roku bieżącego. Wzrost zamówień przeznaczonych na rynek krajowy świadczy o stosunkowo wysokim popycie wewnętrznym" - napisano.

Zdaniem analityków, dobre perspektywy dla wielkości produkcji w najbliższych miesiącach stwarza silna tendencja do spadku zapasów wyrobów gotowych w magazynach producentów.

"Już w maju tempo redukcji produkcji sprzedanej przemysłu było nieco niższe od oczekiwanego, co było wynikiem zarówno poprawy po stronie popytu, jak również niskich zapasów w magazynach producentów" - uważają.

"Tendencja do wyzbywania się zapasów była od jesieni ub. roku bardzo silna, towarzyszył jej również spadek produkcji. Prawdopodobne jest, że przedsiębiorcy radykalnie ograniczali swe plany produkcyjne i wielkość zgromadzonych zapasów głównie pod wpływem atmosfery zagrożenia kryzysem gospodarczym. Dodatkowym czynnikiem sprzyjającym redukcji zapasów była obawa przed spadkiem cen hurtowych" - dodają.

"Obecnie, kiedy popyt krajowy nie załamał się znacząco, warunki dla eksportu są korzystniejsze niż przed rokiem, a magazyny niemal puste; istnieją szanse na podtrzymanie wielkości produkcji w najbliższych miesiącach" - dodają.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH