Branża spożywcza radzi sobie doskonale

Oceniając szeroko rozumiany krajowy sektor spożywczy, można stwierdzić, że należy do sektorów naszej gospodarki najlepiej radzących sobie zarówno w minionym okresie przekształceń i dostosowań do jednolitego rynku, jak i w aktualnie niełatwej sytuacji na rynkach rolnych – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego.
W jego opinii, podstawę rozwojową sektora stanowi oparte na gospodarstwach rodzinnych rolnictwo o wielkich tradycjach, dysponujące znacznym obszarem ziemi, może nie najwyższej jakości, ale która w rękach polskich rolników zapewnia rosnącą od wielu lat produkcję rolną o wysokich parametrach jakościowych. - Taka baza surowcowa pozwala na dynamiczny rozwój przetwórstwa rolno-spożywczego. Posiada nowoczesne i wciąż modernizowane linie produkcyjne, pozwalające na dostarczanie na rynek krajowy i rynki zagraniczne produktów o wysokich standardach, które mogą wszędzie konkurować. Świadczą o tym wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego – mówi prezes Agencji Rynku Rolnego.
Uważa, że w odniesieniu do rolnictwa ważną kwestią jest przyśpieszenie tempa rozwoju integracji poziomej gospodarstw rolnych poprzez ich współdziałanie w ramach grup i organizacji producentów. - Pozwoli to rolnikom uzyskać „wartość dodaną”, wynikającą ze współpracy w zakresie produkcji, zbytu produktów czy wspólnego zaopatrzenia w środki produkcji. Jednocześnie poprawi ich pozycję na rynku jako partnerów dla innych uczestników łańcucha dostaw (przetwórstwa czy handlu). Jest to współpraca producentów rolnych z przemysłem przetwórczym (integracja pionowa). W tym zakresie jest dużo do zrobienia. Potrzebna jest jednak wola obu stron i promocja przykładów takiej współpracy, które stanowiłyby zachętę dla innych – mówi Łukasz Hołubowski.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)