REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Marek Zagórski: Aby w Polsce powstawały nowe grupy producenckie niezbędna jest świadomość potrzeby

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-09-2014, 13:03
Celem powstawania grup producenckich nie może być jedynie uzyskanie dotacji
Marek Zagórski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej; fot. PTWP

- Aby w Polsce powstawały nowe grupy producenckie niezbędna jest świadomość potrzeby, która musi "urodzić" się u rolników. Świadomość potrzeby wynika z edukacji oraz z uwarunkowań, często także tych związanych z polityką - mówił Marek Zagórski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej podczas Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku.

REKLAMA

Dodał, że jedynym celem powstawania nowych grup nie może być możliwość uzyskania dotacji i częściowy zwrot poniesionych inwestycji.
- Jestem przekonany, że wszelkie formy zrzeszania i organizowania się producentów rolnych, które wynikają z potrzeb z rynkowych, przyczynią się do tego, aby współpraca pomiędzy przemysłem, handlem i rolnikami stała się bardziej efektywna - powiedział Marek Zagórski.

Jego zdaniem, statystycznie polskie rolnictwo nie zmieniło się w ostatnich latach. - Około 1,4 mln gospodarstw korzysta z płatności bezpośrednich, a w tej grupie połowa to są gospodarstwa do 5 ha ziemi rolnej - mówił Marek Zagórski.

Jak dodał, dzieląc gospodarstwa na trzy typu (pod względem wielkości), postęp odnotowano głównie w grupie tych największych i one absolutnie nie odstają, a nawet wyprzedzają w wielu dziedzinach gospodarstwa w Europie Zachodniej. Jego zdaniem także wiele gospodarstw średnich bardzo dobrze funkcjonuje na rynku i świetnie współpracuje z przemysłem spożywczym.

- Z największymi problemami boryka się wiele gospodarstw średnich i te mniejsze. Ci przetwórcy, którzy chcą zorganizować sobie przy udziale tych gospodarstw stałe dostawy surowców, widzą jak opornie to idzie. Ciężko też czasami namówić rolników do współpracy. Jednak już dziś widzimy w tym kierunku stały postęp - mówił prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Podkreślił, że dynamicznie przemiany widać w regionach, gdzie postawiono na specjalizację produkcji rolnej. Jako przykład prezes podał północno-wschodnią Polskę, gdzie położono duży nacisk na mleczarstwo.

Marek Zagórski wziął udział w panelu dyskusyjnym pt. "Współpraca przemysłu i rolnictwa szansą na sukces polskiej żywności", który odbył się w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku (18-19 września 2014 r.).  

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 315) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 731 660)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH