REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny żywności w tym roku będą nadal spadać

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, pr
  • Data: 18-03-2013, 11:56
Ceny żywności w tym roku będą nadal spadać
Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska

Zgodnie z prognozami Economist Intelligence Unit (EIU), światowe ceny żywności w 2013 roku będą spadać z powodu wysokiego poziomu światowej produkcji żywności, zwłaszcza w krajach regionu Morza Czarnego. Pod koniec 2013 roku ceny pszenicy będą o około 18 procent niższe niż na początku roku. Przewiduje się, że ceny kukurydzy również będą spadać, choć nie aż w tak dużym stopniu - informuje firma DuPont, która wraz z EIU opracowała Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności.

REKLAMA

Jednym zagrożeniem jest pogorszenie warunków uprawy pszenicy ozimej w Stanach Zjednoczonych i Rosji, gdzie początek roku przyniósł niższe plony niż oczekiwano.

- Istnieje prawdopodobieństwo, że w ciągu najbliższych miesięcy bezpieczeństwo żywności poprawi się na świecie, o ile nie będzie żadnych poważnych anomalii pogodowych - mówi Leo Abruzzese, Director of Global Forecasting at the Economist Intelligence Unit. - Oczekujemy, że ceny pszenicy w pierwszym kwartale tego roku zmniejszą się o około 6 procent w stosunku do ostatniego kwartału 2012 roku.

Tańsza żywność i wyższe przychody sprawiły, że w czwartym kwartale 2012 roku światowe bezpieczeństwo żywności wzrosło o 2,9 procenta. Dotyczy to wszystkich krajów ujętych w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności, w tym 28 borykających się z problemem niedożywienia. Osiągalność cenowa żywności w Polsce wzrosła o 2 pkt. i jest to najlepszy jak dotąd wynik.

Średni poziom osiągalności cenowej żywności na świecie wzrósł z 50,5 pkt. do 51,7 pkt. w czwartym kwartale 2012 roku (gdzie 100 pkt. jest wynikiem najlepszym). Globalnie pierwsze miejsce w tej kategorii zajęły Stany Zjednoczone z 93,4 pkt., wyprzedzając prowadzącą dotąd Szwajcarię (92,6 pkt.). Najsłabszy wynik w badanej kategorii zajął ponownie Czad z 10,6 pkt.

Polska po raz pierwszy osiągnęła tak wysoki 72,5 punktowy poziom w ogólnej ocenie Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności (w poprzednim kwartale otrzymała 71,9 pkt.). Tym samym utrzymała swoją 24 pozycję w rankingu. Stało się tak dzięki spadkowi cen żywności w Polsce i tym samym wzrostowi poziomu osiągalności cenowej o 2 dodatkowe punkty (z 73,8 pkt. we wrześniu 2012 roku do 75,3 pkt. obecnie).

- Polska w ostatniej aktualizacji Indeksu osiągnęła najwyższy dla siebie poziom punktacji - mówi Piotr Gill, dyrektor generalny DuPont Polska. - Zgodnie ze światowym trendem, zaważył na tym wzrost czynnika osiągalności cenowej, na którą składają się m.in. takie wskaźniki jak obecność programów dotyczących bezpieczeństwa żywności i dostępność finansowania dla rolników. Co ciekawe, od lipca 2012 roku utrzymują one najwyższą notę 100 pkt. - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH