Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Certyfikaty mogą zniszczyć strategie rozwoju koncernów spożywczych

  • Autor: Dziennik
  • Data: 04-02-2009, 08:55
Certyfikaty mogą zniszczyć strategie rozwoju koncernów spożywczych

Unia Europejska postanowiła rozprawić się z producentami żywności, którzy reklamują korzyści zdrowotne płynące ze spożywania swoich produktów bez należytego uzasadnienia naukowego - informuje dziennik Polska, cytując The Wall Street Journal. Jak twierdzi unijny Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności jedynie dziewięć z 43 przeanalizowanych dotąd deklaracji odpowiada rzeczywistości.

Światowy rynek tak zwane zdrowej żywności to najszybciej rozwijający się segment działalności takich światowych gigantów jak Groupe Danone, Nestle i Unilever, a także setek mniejszych firm. Producenci żywności postawili na tę strategię, ponieważ pozwala im ona wyróżnić swoje produkty i obciążyć je wyższą marżą za dodawanie zdrowych suplementów - takich jak kwasy tłuszczowe w produktach dla dzieci, które mają pomagać w rozwoju mózgu, albo bakterie w jogurtach, które ułatwiają trawienie - lub obniżanie zawartości niezdrowych składników w rodzaju tłuszczów nasyconych. Taka polityka przynosi miliardy euro w postaci rocznej sprzedaży.

Europejskie rządy uzgodniły dwa lata temu, że wszystkie deklaracje związane ze zdrową żywnością będą podlegać naukowej analizie. Władze weryfikują te informacje i sporządzą listę tych, które będą dopuszczalne. Pierwsze rezultaty tej analizy, opublikowanej na przestrzeni ostatnich pięciu miesięcy, nie są zachęcające dla branży. Jedynie dziewięć z 43 przeanalizowanych jak dotąd deklaracji odpowiada rzeczywistości, twierdzi unijny Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności.

Celem jest sporządzenie listy dopuszczalnych deklaracji dotyczących zdrowej żywności do stycznia 2010 roku, wydaje się to jednak mało prawdopodobne, ponieważ unijne władze muszą ocenić około 4 tys. z nich - znacznie więcej niż oczekiwano. Niepewność zwiększa jeszcze trwająca debata na temat kluczowego elementu regulacji: czy niektóre produkty mają tyle cukru, nasyconego tłuszczu lub sodu, że nie mogą być uważane za zdrowe, bez względu na to, ile zdrowych składników posiadają.

Branżowi eksperci mówią, że unijne regulacje są najbardziej restrykcyjne na świecie. Unia Europejska zdecydowała, że wszelkie deklaracje muszą być oparte przede wszystkim na testach klinicznych przeprowadzanych na ludziach. Testy na zwierzętach mogą być używane, z małymi wyjątkami, jedynie jako dowody wspomagające.

Analiza Urzędu Bezpieczeństwa Żywności będzie szczególnie ważna dla Danone'a, twierdzą analitycy, ponieważ atrakcyjność jego dwóch głównych marek jogurtów, Activia i Acvtimel oparte są na twierdzeniach firmy, że posiadają one związki bakterii ułatwiające trawienie. Te dwa projekty i inne, o podobnym składzie przyniosły w 2007 roku 4,5 miliarda euro, czyli 37 procent całości. - Jeżeli Danone nie będzie w stanie potwierdzić swoich twierdzeń przy pomocy testów klinicznych, to są ugotowani - powiedział Marco Gulpers, analityk ING.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 108) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH