Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co dalej z urzędową kontrolą żywności?

  • Autor: Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności
  • Data: 15-09-2012, 12:23

Nowy Minister Rolnictwa z dużą determinacją próbuje odnieść się do ważnych dla gospodarki żywnościowej problemów. Na pierwszy ogień poszedł system bezpieczeństwa żywności. To dobrze, że w ferworze politycznych i gospodarczych afer, ciągle jeszcze sprawy gospodarcze są zauważane. Jednakże spore zaniepokojenie może budzić relatywnie słabe rozpoznanie sytuacji i nie uwzględnianie wniosków z toczących się już od wielu lat dyskusji.

W obszarze bezpieczeństwa żywności, praktycznie wszyscy popierają ideę jednego silnego urzędu i ...na tym kończy się jednomyślność. Szczegóły wyglądają już dużo gorzej. Słuchając wypowiedzi zarówno poprzedniego jak i obecnego Ministra Rolnictwa trudno oprzeć się wrażeniu, że całą operację tworzenia Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności traktuje się jako operację czysto organizacyjną. Wstawi się kilka biurek do jednego pokoju w jednym budynku, przyczepi się tabliczkę i będzie po sprawie. Wręcz wygląda na to, że o te biurka i zarządzanie nimi głównie chodzi, gdyż w żadnej wypowiedzi nie pojawiły się konkretne propozycje w jaki sposób planuje się ulepszyć obecny system tak, aby afery typu solna czy jajeczna nie mogły się więcej powtórzyć, bo przecież samo połączenie inspekcji nie zlikwiduje wszystkich problemów.

W żadnej z propozycji nie ma nic o systemowej współpracy służb kontrolnych ze organami ścigania, tak, żeby przypadki fałszowania żywności nie były traktowane jako czyny o niskiej szkodliwości społecznej. W żadnej propozycji nie ma też propozycji rozwiązań, które ograniczyłyby rozmiar szarej strefy produkcji żywności W Polsce. Czyli nie ma rzeczy kluczowych zarówno dla producentów żywności jak i dla konsumentów.

Sprawnie działający, wiarygodny i transparentny system bezpieczeństwa żywności w Polsce jest podstawą dalszego rozwoju gospodarki żywnościowej. Warunkiem niezbędnym do istnienia zarówno polskiego rolnictwa jak i przetwórstwa. Jakie są skutki utraty wiarygodności produktów żywnościowych zobaczyliśmy na przykładzie afery solnej i jajecznej. Ile jeszcze takich afer musi wybuchnąć, żeby w końcu politycy przestali myśleć o kluczowych dla gospodarki obszarach funkcjonowania Państwa, jako o kolejnych biurkach do obsadzenia pod tym czy innym ministrem, a skupili się na działaniu na rzecz wspólnego dobra, a dobrem tym niewątpliwie jest marka i wiarygodność polskiej żywności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rozgoryczony 18-09-2012, 14:57:
Szanowny Panie Andrzeju! Problem nie tkwi w tym czy inspekcji jest 3, 4, 5 czy jedna silna. Te obecnie działające mają tak napisane prawo że trudno czasami jest coś osiągnąć. Ja pracuję w Inspekcji Weterynaryjnej i jestem PLW w dość dużym powiecie. Za nieprzestrzeganie prawa w zakładach produkujących żywność wystawiam kary dla właścicieli. Niestety w ościennych powiatach tak już się nie dzieje. Czyli jestem nie dobry dla swoich. Za brak zgłoszenia o uboju wlepiam mandaty. Inni nie. Znów jestem nie dobry. I tak dalej. A przecież Ja tylko robię to co do mnie należy. Wchodzę do sklepu. W ladach leży wędlina wyprodukowana w nielegalnie działających zakładach. Zgłaszam to do sanepidu. Żadnej reakcji. Zakłady zarejestrowane i zatwierdzone przez IW są dostępne na stronie GIW. Można sprawdzić czy przynajmniej legalnie działają. Gdzie mogę sprawdzić szybko i sprawnie zakłady pod nadzorem sanepidu? Nigdzie, nie ma takiej listy. Chcę dokonać kontroli gospodarstwa, jakiejkolwiek. Rolnik może sie migać w nieskończoność. Rolnicy sypią mączkę. Zakazana. Niech Pan spróbuje udowodnić to przed sądem. W prawie użyty jest taki zwrot, że właściwie należąłoby sfilmować dostawę do gospodarstwa tej mączki włącznie z chwilą kiedy uśmiechnięty rolnik będzie dosypywał mączkę świniom wprost do koryt. W drugiej ręce powinien trzymać dowód osobisty dla pewności że to on. Rzeźnia: stoi krowa na magazynie żywca. Zgodnie z paszportem ma ona 140 miesięcy, zaglądam w pusk patrzę na uzębienie, góra 32 miesiąc. Cud!?!?!?!?!?!? Nie, Polak potrafi!!!
  • sf 18-09-2012, 13:35:
"Ile jeszcze takich afer musi wybuchnąć, żeby w końcu politycy przestali myśleć o kluczowych dla gospodarki obszarach funkcjonowania Państwa, jako o kolejnych biurkach do obsadzenia pod tym czy innym ministrem, a skupili się na działaniu na rzecz wspólnego dobra, a dobrem tym niewątpliwie jest marka i wiarygodność polskiej żywności."

Wystarczy jedna - afera pn. "PSL nie wszedł do Sejmu"

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH