Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co etykiety mówią o składzie produktów?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
  • Data: 06-04-2017, 14:49
Co etykiety mówią o składzie produktów?
fot. shutterstock

Oznakowanie produktów spożywczych podlega regulacjom prawnym, które zapewniają bezpieczeństwo żywności i żywienia, a konsumentom jej świadomy wybór. Które informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo, a których umieszczać nie można? Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu i czy może zawierać dane o izomerach trans? - mówi ekspert kampanii „ę na tłuszcPoznaj sizach” dr hab. n. farm. Hanna Mojska, z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).

Jakie informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo?

Czytając etykiety możesz dowiedzieć się: Ile waży dany produkt? Co dokładnie zawiera? Jaka jest jego wartość odżywcza? Kto i gdzie go wyprodukował? Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) na etykiecie produktu muszą znaleźć się następujące informacje: nazwa żywności, wykaz składników (zawartość składników obecnych w produkcie w chwili jego wytwarzania, podana w kolejności malejącej), wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie (powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (Alergeny), ilość określonych składników lub kategorii składników, ilość netto żywności, data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożyci, warunki przechowywania, nazwa i adres producenta, kraj pochodzenia (jeśli brak takiej informacji mógłby wprowadzać w błąd, co do rzeczywistego kraju pochodzenia produktu), instrukcja użycia (w przypadku, gdy jej brak może utrudnić odpowiednie użycie danego środka spożywczego).

Do obowiązkowych danych o wartości odżywczej produktu zaliczamy wartość energetyczną, ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Dodatkowe informacje na temat ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, mogą, ale nie muszą być podawane przez producenta. Taki sam status prawny posiadają dane na temat alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika oraz 14 witamin i 13 składników mineralnych – mówi ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dr hab. n. farm. Hanna Mojska z IŻŻ.

Wszystkie informacje podawane na etykiecie produktu spożywczego powinny być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta.

Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu?

- Tłuszcz jest istotnym składnikiem budulcowym i energetycznym dla naszego organizmu, nie warto go eliminować, ale ograniczyć do rekomendowanych ilości. U dorosłej zdrowej osoby spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na energię - 1 gram tłuszczu to aż 9 kalorii. Czytając etykietę pod kątem kwasów tłuszczowych warto zwrócić uwagę nie tylko na ilość zawartego w produkcie tłuszczu, ale i jego rodzaj, wybierając produkty bogate szczególnie w nienasycone kwasy tłuszczowe, a ograniczając źródło kwasów nasyconych - dodaje ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dr hab. n. farm. Hanna Mojska z IŻŻ.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH