REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Copa-Cogeca chce rozwiązać problem marnotrawienia żywności

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 28-06-2013, 13:06

Copa-Cogeca nakreśliła działania podejmowane przez unijnych rolników i spółdzielnie rolnicze, które mają na celu ograniczenie marnotrawienia żywności, psucia się żywności lub niepotrzebnego jej wytwarzania.

REKLAMA

Copa-Cogeca popiera podejmowanie wspólnych działań z innymi stronami zainteresowanymi, by zmienić wzorce zachowań w łańcuchu żywnościowym, od producentów surowców aż po konsumentów, z zamiarem ograniczenia strat i marnotrawienia żywności.

Przemawiając w Brukseli, Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen powiedział: "Copa- Cogeca robi wszystko co w jej mocy by ograniczyć straty żywności, których można u niknąć. Rolnicy nie wyrzucają produktów, które mają jakąkolwiek wartość." Omawiając działania korzystne dla środowiska i gospodarki, p. Pesonen powiedział: "Produkty, których nie uda się sprzedać, wykorzystuje się w przetwórstwie, wytwarza się z nich pasze lub zwraca do gleby w celu jej użyźnienia i zwiększenia zawartości materii organicznej. Zamiast wyrzucać produkty uboczne, można je wykorzystać do produkcji biogazu i innych produktów pochodzenia biologicznego, dzięki czemu rolnicy uzyskują nowe rynki zbytu dla swoich produktów. Produkty uboczne również można wykorzystać w przetwórstwie i do produkcji pasz."

"Rolnicy stają przed poważnymi wyzwaniami, jak coraz większa liberalizacja rynków, znaczne wahania cen oraz wzrastające ceny surowców. Ceny rynkowe przynoszą rolnikom minimalne zyski, co oznacza, że europejscy rolnicy są zmuszeniu do optymalizacji gospodarki zasobami. Z doświadczenia wynika, że unijni rolnicy i spółdzielnie rolnicze już skutecznie przyczyniają się do ograniczenia marnotrawienia żywności na wszelkich szczeblach. W żadnym wypadku nie może to jednak zagrozić wysokim normom bezpieczeństwa żywności w UE".

Organizacje rolników i spółdzielnie rolnicze już angażu ją się w działania zwiększające wartość wyprodukowanej żywności, od pola, poprzez gospodarstwo, aż po pierwszy etap przetwórstwa, by ograniczyć marnotrawienie żywności.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH