Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Copa-Cogeca o umowie wolnego handlu USA-UE

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 10-02-2014, 18:40

W momencie wymiany ofert dot. dostępu do rynku pomiędzy UE i USA Copa-Cogeca podkreśliła, że porozumienie dot. zbieżności prawodawstwa jest kluczem do powodzenia negocjacji o wolnym handlu pomiędzy UE a USA (TTIP). „Trzy czwarte korzyści wynikać będzie ze zniesienia barier pozataryfowych" - powiedział dziennikarzom Pekka Pesonen, Sekretarz Generalny Copa-Cogeca, podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Brukseli.

Wraz z Przewodniczącymi Copa i Cogeca p. Pesonen omówił te kwestie w piątek w Waszyngtonie podczas posiedzenia wysokiego szczebla z tamtejszymi prawodawcami. Albert Jan Maat, Przewodniczący Copa, podkreślili wyzwania i możliwości wynikające z potencjalnej umowy o wolnym handlu pomiędzy UE i USA (TTIP). Podkreślił wysoki potencjał tego porozumienia, w którym rolnictwo nie musi być punktem spornym. Strony zgodziły się, że po obydwu stronach Atlantyku istnieje potencjał wzrostu. 

Albert Jan Maat, Przewodniczący Copa, powiedział w Waszyngtonie: „Nasze gospodarki już są ze sobą ściśle powiązane. Wymiana handlowa produktami rolnymi pomiędzy UE i USA jest zrównoważona, a jej wartość to ok. 4 mld € w przypadku każdej ze stron. Stany Zjednoczone to największy rynek zbytu dla europejskich produktów rolnych wysokiej jakości. Nie jest chyba zaskoczeniem pozytywna tendencja rynkowa dot. przede wszystkim wina, sera i przetworzonego mięsa. Z drugiej zaś strony europejski sektor hodowli w dużym stopniu polega na dostawach pasz białkowych z USA. Normy dot. bezpieczeństwa żywności są na bardzo wysokim poziomie zarówno w USA, jak i w UE pomimo różnic co do samych praktyk".
 
Następnie dodał: „Większość korzyści wynikać będzie ze zniesienia barier pozataryfowych. Należy jednak przestrzegać norm produkcji. Europejscy konsumenci oczekują od rolnictwa wysokiej jakości żywności i usług spełniających wysokie normy produkcji. Dlatego też niezbędne jest sprawiedliwe porozumienie, które uwzględni oczekiwania konsumentów i unijne normy produkcji, a także w miarę możliwości zagwarantuje zbieżność przepisów".
 
„Po pierwsze, UE nie dopuszcza stosowania hormonów i innych stymulatorów wzrostu w produkcji mięsa oraz chlorowania kurczaków. USA muszą to uszanować. Co więcej, w UE obowiązuje rygorystyczne zasady dobrostanu zwierząt, które powinny mieć zastosowanie także w stosunku do produktów importowanych. Coraz większa liczba konsumentów po obu stronach Atlantyku interesuje się sposobami produkcji żywności" - zakończył.
 
Christian Pèes, Przewodniczący Cogeca, zwrócił uwagę na porozumienie z FoodDrinkEurope dot. aspektów regulacyjnych. Podkreślił: „Należy omówić bariery pozataryfowe. Na przykład w sektorze warzyw i owoców z powodu barier fitosanitarnych europejskie owoce nie mogą być sprzedawane na rynku amerykańskim. To także powinno być przedmiotem dyskusji. Ponadto w ubiegłym roku UE zezwoliła na stosowanie kwasu mlekowego do obróbki tusz wołowych. W zamian powinna wejść w życie decyzja polityczna USA dot. zezwolenia na eksport wołowiny z UE na rynek amerykański. Pokazałoby to zaangażowanie ze strony USA".
 
W odpowiedzi delegacja amerykańska zapewniła Copa-Cogeca, że rozpocznie drugą turę procesu mającego na celu umożliwienie sprzedaży unijnej wołowiny na tamtejszym rynku w ciągu najbliższych tygodni.
 
„Ponadto należy przestrzegać umowy weterynaryjnej pomiędzy UE i USA - z uwzględnieniem regionalizacji - zgodnie z porozumieniem WTO. Niezbędne jest także uznanie unijnego systemu oznaczeń geograficznych, który chroni europejskie produkty wysokiej jakości - np. szynkę parmeńską - przed imitacjami. Dla producentów z niektórych regionów UE i sektorów jest to niezbędne, aby mogli zapewnić wartość dodaną na szczeblu gospodarstwa. Co więcej, konsumenci potrzebują również gwarancji autentyczności produktów" - powiedział p. Pèes.
 
Delegacja amerykańska uważa jednak, że wszystkie kwestie mają jednakowe znaczenie. Podkreślono potrzebę omówienia wszystkich aspektów, a szczególnie dostępu do rynku i dostosowania przepisów w zakresie SPS.
 
Na zakończenie p. Pèes powiedział: „Pomimo różnic poglądów partnerów handlowych osiągnięcie kompleksowej dwustronnej umowy handlowej leży w interesie rolników i spółdzielni rolniczych zarówno w UE, jak i w USA".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH