Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz więcej gazów w produktach spożywczych

  • Autor: Katarzyna Walterska, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-05-2008, 13:26
Coraz więcej gazów w produktach spożywczych

Stosowanie dwutlenku węgla w produkcji wody mineralnej to rynek, który nie rośnie tak jak w przeszłości. Konsumenci piją coraz mniej gazowanej wody, a jeśli już to głównie wodę pochodzącą ze źródeł naturalnie gazowanych. Zdaniem Marii Bonikowskiej, specjalisty z firmy Air Liquide przyszłością tego sektora są wszystkie wysokoprzetworzone mrożone produkty rybne.

Aby sprostać wymaganiom rynku coraz więcej producentów i sprzedawców korzysta z technologii pozwalających na przedłużenie daty przydatności do spożycia i zachowanie dłużej świeżości produktów. I właśnie dlatego coraz szersze zastosowanie znajdują tutaj gazy spożywcze, a w szczególności pakowanie produktów w atmosferze ochronnej. Produkty żywnościowych pakuje się w atmosferze składającej się najczęściej z jednego lub kilku gazów. Ta technologia pozwala kontrolować reakcje enzymatyczne i biochemiczne przebiegające w produkcie, opóźniając wzrost drobnoustrojów, a przy tym zapewnia ochronę mechaniczną (np. azot w opakowaniach chipsów). Sam dwutlenek węgla ma wysokie właściwości bakterio- i fungostatyczne, ale stosowanie wyłącznie dwutlenku węgla powoduje zmianę koloru produktu, który poddany jest jego działaniu.

Dwutlenek węgla ma zastosowanie przede wszystkim do nasycania napojów, a także był stosowany do mrożenia produktów. - Teraz zostosowanie CO2 do mrożenia jest ograniczone, gdyż CO2 ma mniejszy ładunek zimna oraz powoduję zmianę kolor niektórych produktów. Z ekonomicznego punktu widzenia ceny ciekłego CO2 i azotu są mniej więcej porównywalne - mówi Maria Bonikowska, specjalista z firmy Air Liquide. Jej zdaniem stosowanie CO2 w produkcji wody mineralnej to rynek, który nie rośnie tak jak w przeszłości. Konsumenci piją coraz mniej gazowanej wody, a jeśli już to głównie wodę pochodzącą ze źródeł naturalnie gazowanych.

Ostatnio wśród konsumentów modne i popularne stały się nie tylko zwykłe mrożonki, ale wysokoprzetworzone dania np. kawałki mięsa otoczone sosem. W przypadku produkcji takich dań gotowych jak kawałki mięsa, ryb czy warzyw w sosie również jest stosowany ciekły azot ze względu na jego własności kriogeniczne. Cały proces technologiczny jest dość skomplikowany. Produkt np. kawałki mięsa, ryb, makaronu przez kilka sekund są schładzane i powierzchniowo mrożone, a potem zanurzane w sosie. Na ich powierzchni powstaje cienka warstwa zamrożonego sosu. Następnie produkt spada na taśmę w specjalnym tunelu, gdzie produkt jest już głęboko mrożony.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 793) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH